Dessverre er det mange som har fått en dårlig opplevelse av en kald, smakløs og umoden tomat. Personlig synes jeg at tomat er utrolig godt, om man oppbevarer og tilbereder den på riktig måte.

I likhet med alle levende vesener trenger tomaten kjærlighet, omsorg og riktig stell. Viktigste av alt er å oppbevare tomaten i romtemperatur, ikke i kjøleskap, og at den brukes sammen med venner som god olivenolje, salt og pepper.

Tomat og nykålsalat

Dagens oppskrift er en tomatsalat som egner seg like godt som tilbehør til kjøtt, til grillmat, eller alene med et godt brød.

400 g assortert tomat (plomme, cherry, klase etc.)

¼ nykål finsnittet

50 g frisk basilikum

Saften av ½ sitron

¼ kinesisk hvitløk

3-4 ss extra virgin olivenolje

1 sjalottløk

1 ts dijonsennep

Blåmuggost, eller spekeskinke

Start med dressingen til nykålsalaten. Bland basilikum, sitronsaft, hvitløk, olje, sjalottløk og sennep i en hurtigmikser til en jevn dressing.

Bland finsnittet nykål inn i dressingen og la dette marinere 20-30 minutter.

Skold tomatene ved skjære et kryss i toppen, og legg de i kokende vann i 1-2 minutter før de avkjøles i iskaldt vann. Da er det bare å trekke skinnet av tomaten.

Skjær tomaten i 1 cm tykke skiver, og legg de i et taksteinsmønster på et fat. Dryss over litt havsalt og nykvernet pepper, før et lag med nykålsalat legges over.

Topp salaten med litt basilikum og blåmuggost, eller spekeskinke.