Over tre dager denne uka har 220 barn i barneskolealder fra Orkdal kommune deltatt på Solaleir. Aktivitetsleiren på og rundt Follo på Orkanger pågikk 21.-23. juni. Dette er et lavterskeltilbud for barn i alderen 6-13 år i Orkdal kommune, det vil si fra 1.-7. klasse.

Det er 2.klassen på idrettslinja som er arrangør. Alle de 27 elevene har ulike roller. I tillegg er mange av deres foreldre hyret inn som hjelpere på kjøkkenet, mens 1.klassinger på samme linje hjelper til som instruktører.

Denne gjengen skulle i gang med kanonball på fotballbanen ved Follo. Til venstre: Ingrid Stuen, daglig leder for Solaleir 2017. Foto: Øyvind Brostrøm

Pågang

- Vi har hatt en enorm pågang. Opprinnelig har vi 200 plasser, men åpnet opp for ytterligere 20. Men fortsatt står det 70-80 unger på venteliste, fortalte Ingrid Stuen og Marie Harsvik, daglige ledere for Solaleier på torsdag formiddag da ST var innom.

Alle aktiviteter foregikk på og rundt Follo. Sondrehallen og klasserom ble tatt i bruk, samt kantina til frukt- og lunsjservering. I tillegg fotballbanen, Folloparken og turområder i nærområdet som Rasmusrommet og Trollskogen, med innlagt natursti.

Sondrehallen ble også tatt i bruk under aktivitetsleiren, blant annet til basketball og turn. Her sammen med instruktørene Maren Krogstad og Daniel Hagen Eide.

2. året

Aktivitetsleiren, som ble arrangert for andre år på rad, er for alle uansett forutsetning, og de vil gjerne ha unger som ikke benytter seg så mye av ulike tilbud ellers. Her fokuseres det ikke på prestasjoner, men på aktiviteter og det sosiale.

- Ungene deles opp i jevnaldrende grupper, gjerne med en geografisk blanding. På denne måten får man nye venner på leiren, forteller Stuen og Harsvik.

Deltakerne var der i sju- åtte timer hver dag, og alle fikk et lunsjmåltid og en deltaker-t-skjorte. Hver gruppe hadde faste ledere.

Alle grunnskolene i kommunen (Grøtte, Evjen, Orkanger, Gjølme og Årlivoll) fikk i forkant besøk av Follo-elevene. Her informerte de om fritidstilbudet den første uka i sommerferien.

Takknemlig

Orkdal kommune synes dette tiltaket er så positivt at de har kjøpt friplasser. Gjennom å støtte prosjektet ønsker kommunen at alle barn i Orkdal skal få mulighet til å delta på Solaleir uavhengig av foreldre/foresattes økonomi.

- Vi har også møtt en voldsom velvilje fra det lokale næringslivet i dalføret når det gjelder sponsormidler og hjelp knyttet til dette prosjektet, sier kontaktlærer til idrettsklassen, Arnstein Røen, og nevner spesielt Orkdal sparebank, Orkdal kommune og Bunnpris.

Ungene fortalte til ST at det beste med Solaleir var «alt».

- Vi får gode venner, lærer oss nye leker og så får vi være ute, fortalte en sjuåring mens han hang i klatreveggen ute i parken.

SOLA-leir står for ordene sosial, opplevelser, lek og aktivitet.