Tre av de norske bandene som kommer til Vannspeilet lørdag 25. juni, er blitt beæret med seksere de siste par månedene.

Genierklært

John Olav Nilsen & gjengen troner på toppen av bergensbølgen, og er blitt genierklært av en samlet norsk musikkpresse. Førsteplata ble kåret til en av tiårets beste, i konkurranse med internasjonale utgivelser.

I mars besøkte John Olav & gjengen Samfundet, en konsert som ga sekser i Adressa. Journalist Vegard Smevoll i Adresseavisens skrev i sin omtale at han aldri hadde sett en så massiv respons på en konsert i Storsalen.

«Overjordisk god»

Montée er kanskje norsk rock og pops heteste navn i vår. De er booket på svært mange festivaler, og fikk nærmest euforiske kritikker for plata som kom i mars.

Singelen Faith fra denne plata er blitt hyppig spilt på norske radiostasjoner, og låten minner voldsomt om David Bowies Heroes. Bergens Tidende var blant flere som trillet sekser, og skrev:«Montée har gått hen og gjort det som er så vanskelig for nordmenn: Å lage en overjordisk god popplate.»

Til Orkdal kommer også Rumble in Rhodos. VGs Stein Østbø skrev dette om albumet Signs Of Fervent Devotion: «I likhet med Mars Voltas gylne øyeblikk, har Rumble In Rhodos en indre dynamikk i uttrykket som går langt utenpå de fleste rockband.»

Også denne plata ble belønnet med terningkast seks.

Fyrverkeri

Det fjerde norske bandet som spiller lørdag, har lokal tilhørighet, med innslag fra Spania og Italia. Los Horribles består blant annet av Sveinung Sundli fra Orkdal og Espen Berge fra Løkken. Stephanie Palomino Davadi er med på vokal og dans.

Alle som så Los Horribles på Storås i fjor, vet at de kan vente seg et fyrverkeri av en konsert.

– Det blir folkelig, sexy og eksotisk, lover Sundli.

Ungdommens ønkser

Lørdagsplakaten inneholder også et par svenske navn. Begge er booket etter ønsker fra ungdom i Orkdal.

Lillasyster huskes av mange fra sin opptreden på Storås.

– Dette er steinharry, hard sminkerock fra Sverige som alle gutta boys i Orkdal liker godt. De har gode låter, feit produksjon og satser stort i Norge. Det er et veldig bra liveband med en stor tilhengerskare, forteller Sundli og røper at det var et folkekrav å få Lillasyster til Orkdal.

La på til 50 Cent

Med seg over kjølen får de Adam Tensta.

– Han spiller en blanding av tekno, pop og hiphop. Det er en voldsom satsing rundt ham, og det vakte oppmerksomhet da Paris Hiltons utropte ham til sin favoritt, sier Sundli.

Han er også kjent som mannen som la på da 50 Cent ringte. Tensta er kjent for svært gode liveopptredener.

Slik oppsummerer Sveinung Sundli plakaten for Vannspeilet 2011:

– Det er jævlig bra. Jeg synes vi har levert fryktelig gode varer, fort og fint. Folk gleder seg.

Nytt USA-navn

Samtidig har Vannspeilet 2011 fått den siste fredagsartisten på plass. Med CunninLynguists er det klart for politisk bevisst sørstatshiphop fra USA i Vannspeilet. Dermed har den ferske festivalen sikret seg to gode hiphopnavn.

Fra før er Chamillionaire booket.

Begge skal spille fredag 24. juni.

Komplett

Slik det ser ut nå, er Vannspeilet 2011 den eneste norske festivalen som får CunninLynguists. De er også booket på den svenske festivalen Peace and Love.

Gruppa kommer fra Kentucky, og kom med sitt femte album i mars i USA.

Sundli tror bookinga av CunninLynguists vil gjøre Vannspeilet 2011 til en enda mer kredibel festival.

– Dette er mer melodiøst og mer pop enn gangsterpakka til Chamillionaire. Med denne bookinga kompletterer vi hiphopprogrammet og gjør det mer modent. For hiphopentusiaster er dette enda større enn Chamillionaire, som har større kommersiell appell, sier Sundli.

Catharina Morken