Spørsmål: Hvilke uføreordninger har folketrygden og hva skal til for å få uføreytelse fra folketrygden?

SVAR: Folketrygden har to typer uføreytelser. Den ene er tradisjonell uførepensjon, som er en varig ytelse. Den andre ytelsen er tidsbegrenset uførestønad som kan gis i ett til fire år.

For det første er det et vilkår at man på grunn av sykdom helt eller delvis må slutte i inntektsgivende arbeid, det vil si at man får et inntektstap. Sykdommen eller skaden som forårsaker inntektstapet må være alminnelig anerkjent i medisinsk praksis, og sosiale eller økonomiske problemer gir ikke rett til uføreytelse. Videre må inntektstapet (og sykdommen) være varig, det vil si i minst fire-fem år for tidsbegrenset uførestønad og mer enn sju år for varig uførepensjon.

Det er dessuten et vilkår for uføreytelse at hensiktsmessig medisinsk behandling og yrkesrettet attføring er forsøkt uten at dette bedrer inntektsevnen. Attføringsvilkåret er generelt strengere jo yngre vedkommende er, men også evner, utdanning, yrkesbakgrunn, arbeidsmuligheter og muligheter for å pendle skal vektlegges.

Uføreytelse kan graderes fra 50 % og oppover til 100 %, alt etter hvor mye inntektsevnen er redusert. Det er altså et vilkår at inntektsevnen er redusert med minst halvparten, det vil si at inntekt etter uførhet minst er halvert i forhold til inntekt før uførhet. Når det gjelder tidsbegrenset uførestønad, så er kravet i utgangspunktet det samme, men Sør-Trøndelag er med i et forsøksprosjekt der man kan få stønad ved uførhet på 30 % eller mer.

Hjemmeværende personer kan få tidsbegrenset uførestønad eller varig uførepensjon dersom evnen til å utføre husarbeid er nedsatt med minst halvparten. Her skal det foretas en vurdering av arbeidsevnen i hjemmet før og etter uførheten inntraff. Etter gjeldende praksis skal det mye til før hjemmearbeidende personer kan få uføreytelse, fordi det legges til grunn at hjemmearbeidet kan legges opp etter dagsform og dårlige og gode perioder.

Når det har gått ett år etter at uføreytelsen ble innvilget, kan mottaker av uføreytelse ha en årlig pensjonsgivende inntekt på opptil folketrygdens grunnbeløp (G) (pr. i dag kr 66 812,-) uten at uføreytelsen reduseres. For øvrig skal stønaden tas opp til revisjon dersom det skjer vesentlige endringer i forhold til bedring av sykdom, inntektsøkninger utover 1 G osv.

Som i alle stønadsforhold, er det viktig å gi beskjed til ditt NAV-kontor dersom det skjer endringer som kan ha betydning for ytelsen. Jeg har sett mange eksempler på at uførepensjonister havner i vanskeligheter fordi de unnlater å gi beskjed med en gang de overskrider inntektsgrensen. Så blir forholdet oppdaget i en senere inntektskontroll, og da fatter ofte NAV-kontoret vedtak om reduksjon eller bortfall av ytelse helt tilbake til den første inntektsoverskridelsen. Vedkommende må da som regel betale tilbake for mye mottatt ytelse, og det kan dreie seg om flere hundre tusen kroner.

Av advokat Roy Gunnar Johansen

Advokatfirmaet Krogstad ANS