Neste helg feirer Meldal kommune 180-årsjubileum, og den store begivenheten skjer på kvelden. Da er nemlig legendariske Gåte tilbake på scenen, akkurat hvor det hele startet, både med Storåsfestivalen og bandet.

- Da vi bestemte oss for å gjøre dette, var det med en viss usikkerhet. Men de første 1100 billettene vi la ut forsvant veldig kjapt. Dermed la vi ut 700 billetter til, som også forsvant kjapt, så nå er det utsolgt. Og det gjør meg veldig glad. Det er alltid knyttet en økonomisk risiko med et så stort arrangement. Men et slikt billettsalg på forhånd gir oss en voldsom trygghet, og responsen tar jeg som ei tillitserklæring fra folket. Og blir dette så fint som jeg både tror og håper at det blir, så er jeg ikke fremmed for tanken om å gjøre dette til en årlig begivenhet, nettopp på grunn av responsen vi har fått lenge før konserten finner sted, forteller Gåtes spydspiss og Storåsfestivalens far, Sveinung Sundli.

TV-suksess

Gåte er ikke den eneste storheten som de rundt 1800 som har kjøpt billett får møte under kveldskonserten neste lørdag. Sundli har også fått med seg Warduna på scenen, bandet som har fått en enorm suksess etter å ha laget og framført musikken til HBO-serien Vikings.

Gratis dagarrangement

Men det blir mye mer enn en gedigen kveldkonsert å oppleve i og rundt skogen på Storås - skogen som i sin tid utgjorde en magisk arena for Storåsfestivalen. Meldal kommune fyller 180 år, og dette blir kommunens siste jubileum som selvstendig kommune. Fra 2020 vil som kjent Meldal bli en del av nykommunen Orkland. Dagarrangementet er gratis, og programmet er fullspekket med underholdning for både liten og stor.

Sveinung Sundli er glad for at «landsbyhøvding» Arne L. Haugen har sagt ja til å introdusere Gåte på Storås neste helg.

Spektakulær balansekunst

Programmet byr på musikalske godbiter servert av Det Betales, Hoven Droven og Kalandra. I tillegg vil Sveinungs bror, Sturla Eide, holde en ren felekonsert med låter fra Meldal. Også Bergmannsteateret vil være på plass med smakebiter fra årets oppsetting.

- I tillegg til mye musikk, blir det mye underholdning. Vi får besøk av norgesmesteren i poledance, den lokale turngruppa i Meldal skal vise seg fram og det blir innslag med sirkus. Storåsfestivalen var jo kjent for å servere overraskende sirkusartisteri, og det vil skje nå også. Vi får besøk av en av verdens beste balansekunstnere, Eskil Rønningsbakken, som skal gjøre et spektakulært show. Han har bedt oss bestille ei kran som skal ta ham 30 meter opp i lufta, og det er alt vi har fått vite, forteller Sundli, som også vil sørge for at folk skal få mye god mat og drikke å velge i, noe Storåsfestivalen også var kjent for.

- Jeg stenger restauranten Troll i Trondheim denne dagen, og tar med meg alle kokkene og servitørene og åpner restauranten i malingsrommet i Trevaren på Storås. Vi tar også med oss de største maleriene vi har hengende i restauranten utover. Og for de som ikke lar seg friste av en treretters, vil Kafe Skuret sørge for litt mer vanlig festivalmat og drikke til, forteller Sundli.

- Blir sterkt

- Hva betyr det for deg personlig å være tilbake med Gåte på Storås?

- Min relasjon til Storås og meldal har alltid vært sterk og spesiell. Gåte ble startet der. Og på grunn av Gåte, fikk jeg muligheten til å etablere Storåsfestivalen. Jeg tror det blir veldig sterkt å stå på scenen neste lørdag når den første tonen ljomer ut over festivalområdet, sier Sundli, som er tydelig på at kveldskonserten er utsolgt.

- Det er solgt 1800 billetter, hvilket vil bety at over 2000 mennesker vil være til stede om kvelden. Det blir ikke lagt ut flere billetter og det vil ikke bli salg på døra. Men for all del, dagarrangementet er gratis og det er ingen aldersgrense, så alle som vil får uansett ta del i deler av denne store jubileumsfesten, avslutter Sundli.