HEMNE: Det er lokale – bokstavelig talt ildsjeler – som har sørget for at Kjørsefjellet på Kyrksæterøra i godt over ti år har vært prydet med en fakkelsti. Den lyser opp de fire søndagene i advent, pluss på jul-/nyttårsaften og mellomjula.

Kopierte Tyskhytta

I år er det Arild Alstad, Asbjørn Ohren, Olaf Sundberg og Celine Fischer som står for tenninga av 250 fakler og 86 lamper. Det er en strabasiøs øvelse i det bratte fjellet.

Det er den såkalte Tyskstien som er ruta for det spektakulære synet i fjellsida, som er synlig for store deler av Kyrksæterøra sentrum. Stien ble opparbeidet av russiske krigsfanger under krigen i 1943, under ledelse av tyske ingeniører.

På toppen av fjellet ble det satt opp ei observasjonshytte med utkikkstårn. Den forfalt etter hvert. Men sommeren 1999 ble en tro kopi av hytta satt opp av en gruppe entusiaster med økonomisk bistand fra Hemne kommune.

I fjor ble et lengre innslag fra lyktetenninga sendt som på Norge Rundt.

Særdeles populært

Julaften og nyttårsaften blir dette enda mer spektakulært. Da planlegges det å sette ut mellom 300 og 400 fakler i stien. Bildet du ser i denne reportasjen er derfor å regne som en «forsmak».

De nevnte ildsjelene er opptatt av å videreføre en godt etablert tradisjon, og det har vist seg å bli et særdeles populært tiltak i forbindelse med advents-, jule- og nyttårsdagene i Hemne.

Sponset

Lokalt næringsliv sponser både lykter, fakler og drivstoff til den lystende stien i Kjørsefjellet.