Hemne

Formannskapet i Hemne har mot to stemmer vedtatt å si nei til at norsk kraft blir i Norge og ikke selges til høystbydende. Frp og Høyre stemte imot.

Bakgrunnen for vedtaket er en interpellasjon fra Ståle Vaag (Ap). Vaag understreker viktigheten av at norsk kraft skal brukes til å opprettholde og utvikle arbeidsplassene. Ap-politikeren foreslår at Norge ikke gir fra seg råderett og suverenitet til Acer, og fikk altså flertall. Regjeringa vil innlemme Norge i Acer.

Mister konkurransefordel?

Acer står for Agency for the Cooperation of Energy Regulator, og er også kalt EUs energiunion. Byrået ble etablert i 2009, og har sitt hovedkvarter i Slovenia. Målet for Acer er å sikre et integrert marked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk i energispørsmål.

Nå bygges en ny kabel for krafteksport til Tyskland fra Sørlandet, og Statnett har konsesjon på en ny kabel til Skottland. Bygges begge kablene kan det bety eksport av en veldig stor del av norsk kraftproduksjon, ifølge Ståle Vaag.

— I Tyskland og Storbritannia er det vesentlig høyere kraftpris enn i Norge, og krafta blir solgt dit prisen er høyest. Det er derfor grunn til å frykte at Norge på den måten vil importere europeisk kraftpris og dermed miste den konkurransefordelen som norsk kraftkrevende industri er bygd på, skriver Vaag i sin interpellasjon.

Ved å bli implementert i Acer, frykter han at Norge mister selvråderetten.

Ordfører og opposisjonsleder til daglig i lokalpolitikken, men i Acer-saken er Odd Jarle Svanem og Ståle Vaag enige. Foto: John M. Myrhaug

Behandles i mars

Ordfører Odd Jarle Svanem støtter innholdet i interpellasjonen, og har ett skrekkscenario for øyet:

— Det kan få konsekvenser for Wacker Holla Metall i form av høyere strømpriser. Dermed reises spørsmålet om hva Wacker-konsernet gjør videre. Kraftkrevende industri kan bli ofret for å bistå Europa med grønn energi, sier Svanem.

Han sier at det er det verste som kan skje Hemne at Wacker velger å flytte sin produksjon til andre land.

Han presiserer imidlertid at han ikke sitter på fasiten.

— Jeg mener vi står sterkere med den ordninga vi har i dag, sier han.

Uttalelsen som nå sendes til alle parti på Stortinget, har følgende innhold:

«Hemne kommune mener norsk kraft skal brukes til å opprettholde og utvikle arbeidsplasser og landet vårt, ikke selge til høystbydende. Vi ber regjeringen og Stortinget sikre at Norge ikke gir fra seg råderetten og suvereniteten til EUs energiunion Acer».

Stortinget behandler saken nå i mars.

Like vilkår

Ikke alle er enig med skeptikerne. Regiondirektør i NHO og tidligere olje- og energiminister Tord Lien uttalte til Adresseavisen tirsdag at det fremsettes mange halvsannheter i denne saken.

— Motstanderne av Acer får det til å virke som om vi skal begynne med noe helt nytt. Det stemmer ikke. Energisamarbeid i Europa har vi holdt på med i mange år, sier Lien, og viser til eksempelet Wacker Holla Metall i Hemne.

— Wacker bygges utelukkende på tysk kapital. Det gjøres med trygghet i at man skal ha samme markedsadgang som andre land i Europa. En av grunnene til at de vil investere sine penger på Holla, er at de forutsetter at de kan konkurrere videre på like vilkår som konkurrenter i Europa. Det er dette EUs energi- og klimasamarbeid gir dem, sier Lien til Adresseavisen.

— Uansett utfall, så spiller det ingen rolle, sier Torbjørn Halland, verksdirektør ved Wacker Holla Metall.

— Spiller ingen rolle

Verksdirektør Torbjørn Halland sier til ST at Acer-saken ikke er noe stort tema i Wacker.

— Det spiller ingen rolle om vi blir med, og det spiller ingen rolle om vi ikke blir med. Vi ser ingen fare i denne saken, sier Halland.

Han minner også om at Acer ikke bestemmer noe som helst om hva Norge gjør.

— Acer bestemmer ikke om Norge skal bygge kabler til utlandet. Det er det regjeringa som gjør. Acer er bare et organ som kommer inn som en slags «domstol» dersom to land blir uenig i energispørsmål, sier han.

— Har du hatt Acer-saken til drøfting med de tillitsvalgte?

— Nei, dette har ikke vært drøftet i det hele tatt.

Endrer ikke syn

Arbeiderpartiets landsstyre, som pågår denne uka, har sagt et betinget ja til norsk tilslutning til Acer. Dagen før avstemninga holdt Ståle Vaag et innlegg der han klart sa nei – som i interpellasjonen.

— Jeg har fått med meg både det Tord Lien har sagt og det Torbjørn Halland har sagt. Disse uttalelsene endrer ikke mitt syn. Jeg frykter konsekvensene, spesielt for Holla, sier Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Ordfører og opposisjonsleder til daglig i lokalpolitikken, men i Acer-saken er Odd Jarle Svanem og Ståle Vaag enige. Foto: John M. Myrhaug
— Uansett utfall, så spiller det ingen rolle, sier Torbjørn Halland, verksdirektør ved Wacker Holla Metall. Foto: John M. Myrhaug