- Vi åpner festivalen med bokbad med Ove Røsbakk, som er en kjent Prøysen-kjenner. Har har også skrevet mye selv, forteller PR-ansvarlig for Kristin på Husaby-festivalen, Siri Grøttjord.

Tonesetter dikt

Røsbakk vil bli intervjuet av Espen Tørset, før publikum får et musikalsk og lyrisk møte med trioen "Fra de mollstemte skoger". De besøker Skaun med sin konsert "Så lengi du kjæm att".

- Dette er en trio fra Hedmark, og man kan si at navnet er veldig dekkende for den stemningen de skaper med musikken sin. De tonesetter dikt av blant annet Ove Røssbakk, samt av kjente og kjære diktere fra Hedmark som Hans Børli, Halldis Moren Vesaas og Einar Skjæraasen, sier Grøttjord.

Litteraturfestival

At åpningskonserten starter med bokbad, mener Grøttjord er helt på sin plass på en slik festival.

- Kristin på Husaby har jo sitt utspring i en litteraturfestival, og vi må ta vare på den forankringen. Vi har hatt mange forfattere i skaun kirke opp gjennom tiden, sier hun.

Trioen Fra de mollstemte skoger forteller at de lenge har båret på et ønske om å tonesette dikt av forfattere fra hjemfylket.

- Flere av disse har fulgt oss siden vi gikk i barneskolen, mens noen har vært nye, hyggelige bekjentskaper. Disse beskriver godt det store i det små på en lun og jordnær måte, ofte med en sår undertone, ja, kanskje til og med med en besk ettersmak, sier de i omtalen av konserten.

Korte somre og lange vintre

Inspirasjon til det melodiske materialet har de fått blant annet fra norsk-svensk visetradisjon og den kraftfulle, rufsete og ofte mollstemte tradisjonsmusikken i Hedmark.

- Dette synes vi passer diktene godt. For korte, etterlengtede somre, lange vintre og milevis med skog har satt sitt preg på både diktningen og musikken, sier musikerne.

Trioen består av Tove Hagen (fele, cello, sang), Annar By (gitar, sang) og Hege Nylund (ukulele, autoharpe, sang). Så langt har de gitt ut to CD-er, Så lengi du kjæm att i 2012 og Kvisk åt meg i 2014.

Omfattende forfatterskap

Forfatteren Ove Røsbakk er bosatt på Lillehammer. Røsbak debuterte som lyriker med diktsamlingen «Lævandes dikt» i 1978. I 2008 ga han ut sin åttende diktsamling "Når tida kjæm". Han har også gitt ut tre romaner, en novellesamling, og en gjendiktning av den amerikanske dikteren Carl Sandburg. Røsbaks barnebøker, særskilt "Nissen på Haugen" er blitt svært populære blant liten og stor, og er oversatt til japansk og russisk. Røsbaks biografier om Alf Prøysen og Rolf Jacobsen har fått glimrende kritikker og har solgt godt. Han har mottatt flere priser. I 2011 gir han ut sin niende diktsamling, Sorgen dænse på ælven i mårråssol.