– Dette er brudd på FNs barnekonvensjon, sier han.

– Er det som prest eller privatperson du engasjerer deg?

– Det nytter ikke å skille prest og privatperson i en slik sak. Dette handler om noen av mine soknebarn som har søkt om råd og hjelp. De trenger et nettverk rundt seg og noen flere kloke hoder som kan støtte opp om familien.

Slår ring

Selv om han er usikker på utfallet av saken, mener han det må være til hjelp for familien at de opplever at folk slår ring rundt dem og støtter dem.

– Det må være positivt både for faren og familien at han får bekreftelse på at han er et verdifullt menneske, mener Ralf Ruckert.

Soknepresten har vanskelig for å forstå UDIs begrunnelse når det gjelder avslaget på oppholdstillatelse for Wali.

– Det er ikke til å skjønne. Ifølge barnerettskonvensjonen artikkel 9, som også er en norsk lov, kan ikke barn skilles fra sine foreldre. Her er åpenbart UDIs praktisering regelverket i strid med barnerettskonvensjonen, mener Ruckert.

Påfører større skader

Ifølge soknepresten er kommunen gjennom helsesøster, skole og barnhage, sterkt involvert i familien etter at de fikk beskjeden om familiefarens avslag på oppholdstillatelse.

– Med avslaget fra UDI har familien fått enda større behov for veiledning og støtte. I stedet for å unngå skader på det norske samfunnet, påfører UDI større skader på samfunnet, mener Ruckert som mener at denne familien ville vært berget om familiefaren fikk arbeids- og oppholdstillatelse.

I stedet vil familien komme til å trenge mer oppfølging både fra skole og barnehage, samt terapi om barnefaren må forlate familien.

– Dette er en mann som viser dugnadsånd og som er villig til å hjelpe og arbeide. Det er slike folk vi trenger, sier han.

Norge ligger dårlig an

Ralf Ruckert har ikke mye erfaring fra lignende saker. Han kjenner dem stort sett fra medias omtale.

– Jeg kan ikke forstå at dette lar seg forene med Norges ratifisering av barnekonvensjonen. Jeg forstår at dette ikke handler om politisk forfølgelse, men barnekonvensjonen er så tydelig når det gjelder barnas beste, at myndighetene må være klar over at de bryter denne konvensjonen, sier Ruckert.

– Hvis Walis sak havner for domstolen for menneskerettighetene, tror jeg Norge ligger dårlig an, føyer han til.

Umulig å fatte

Soknepresten mener det ikke er mulig å fatte hva familien gjennomgår i dagene etter at pappa og familiefar Wali fikk avslag på oppholdstillatelse i Norge med beskjed om å forlate landet innen 20. desember.

– Dette er så alvorlig at vi ikke kan tenke oss det. Det er umulig å tenke seg hvordan barn kan takle noe sånt.

Han tar en liten tenkepause.

– Vi kan ikke sende disse barna til Afghanistan, Når vi ikke kan det, kan vi heller ikke sende faren deres, slår han fast.

ST var onsdag i kontakt med UDI om saken. De hadde ikke anledning til å svare generelt på våre spørsmål. Når det gjelder denne spesielle saken, vil de svare så snart familien har skrevet under et samtykkeskjema som gir pressen innsikt i saken.

Les mer: