I følge Fargerike, Borge og Nordsjø er årets farge i interiørverdenen oransje med kobbertoner, eller «Copper Orange», som det heter på «fagspråket», skriver Trine Midtsem hos ifi.no i en pressemelding. I følge ekspertene har «den energiske vitamindosen av en farge et stort potensial både internasjonalt og i lille Norge».

Fargerike har i år for fjerde gang samlet informasjon fra internasjonale trendbyråer og analyser av det norske markedet for å identifisere de viktigste fargene for neste år. Fra fjorårets blågrønne, kjølige toner, tror nå Norges største fargehandlerkjedes eksperter at vi går et varmere år i møte fargemessig.

– Gjennombruddet for fargebruk etter den hvite perioden kom rundt 2012. Da begynte vi å bruke mer farger enn tidligere. Det største skillet har vi nok likevel sett i år, når aksentfargene til det blågrønne har blitt mer fargesterke og lekne. Vi tør mer og vil være mer kreative, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Det er lenge siden oransje var en stor interiørfarge, og ekspertene mener at den har et stort potensial. De fargeløse interiørene skal nå få en skikkelig vitamindose. Det handler ikke bare om én nyanse, men alle variantene mellom rosa og rødt. Kulørsterke eller dempet er like aktuelle.

– Vi trenger denne energibomben nå. Vitamin C er vel det mest oransje vi har, sier Henningsen, som kommentar til hvorfor fargen kommer tilbake nå. Hun mener dette er en farge som lever godt med sin samtid og beskriver den som frisk og djerv, samtidig som den er både sofistikert og kul.

På bakgrunn av dette er oransje en naturlig arvtaker til tittelen Årets farge.

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos tapetleverandøren Storeys, hilser fargen velkommen som en god motvekt til de kjølige tonene vi har sett en stund.

– Dette er den perfekte aksentfarge i den nøytrale fargebruken vi har hatt en lang periode. En dash oransje løfter ethvert interiør – uavhengig av hvilke andre farger som er i interiøret (nesten uten unntak), og den er lett og lykkes med. Det som også er veldig spennende, er at de nøytrale nyansene – de pudderaktige og støvete – som har vært borte fra fargetrendene siden tidlig 80-tall, nå er tilbake. Ved å bruke disse i en 2015 setting får fargen en «ny vår».

Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos tapetleverandøren Borge, mener vi har hatt tid til å venne oss til fargen gjennom moten gjennom et par år, så nå er vi klare for å innrede med oransje.

– Fargen er varm, og det trenger vi mer av her i nord hvor vi store deler av året har det kaldt og goldt utenfor stuevinduene, hutret hun, før hun oppfordret oss til gjerne å fargesette hele vegger og flere vegger med oransje, det er kanskje greit å velge roligere toner av fargen på store veggflater.

Informasjonen i denne teksten er hentet fra en pressemelding fra ifi.no.