En ektepakt er en avtale mellom to ektefeller om formuesordningen i ekteskapet. For at den skal være gyldig må den være laget i ”ektepakts form”, blant annet være bevitnet av to vitner som begge ektefellene har godtatt.

For å få vern mot ektefellenes kreditorer, må ektepakten tinglyses i Ektepaktregisteret.

Situasjonen når man ikke skriver ektepakt: (felleseie / formuesfellesskap)

Mens ekteskapet varer vil begge ektefellene råde over ”hver sin” andel av boet. Ved en eventuell skilsmisse skal verdiene i ekteskapet, etter at begges gjeld er fradratt, fordeles med en halvdel til hver. Her gjelder visse unntak. Den ene kan for eksempel kreve at arv og gave blir holdt utenfor delingen, såfremt dette ikke fremstår som urimelig. Dessuten kan man kreve at de verdiene man tok med seg inn i ekteskapet, holdes utenfor delingen.

Situasjonen hvis man velger å skrive ektepakt:

Avtalefriheten er stor. En mye anvendt klausul er; ”Ektefellene har særeie i live og felleseie ved død”. Det vil si at den enkelte beholder ”sine egne” verdier og eiendeler ved en eventuell skilsmisse, men ved den ene ektefellens død kan gjenlevende sitte i uskiftet bo med alt. Slik kan man sikre et ”riktig” oppgjør ved en skilsmisse, samtidig som gjenlevende er økonomisk sikret ved et eventuelt dødsfall.

Avtaler som krever ektepakts form er:

Avtale om delvis eller fullstendig særeie. (Særeie er formue som ved ekteskapets opphør tilfaller den ene av ektefellene)

Lengstlevendes rett til å sitte i uskiftet bo med særeie.

Avtale om at det ikke skal være adgang til å kreve skjevdeling ved separasjon og skilsmisse. Med skjevdeling menes retten til å kreve at arv og gave m.m. blir holdt utenfor delingen.

Avtale om at felleseiet skal deles og gjøres om til særeie.

Gaver mellom ektefeller (Store gaver som for eksempel livsforsikringer).

Dagens tips:

Husk at ektepakten kan være et vern mot ektefellen og eventuelle kreditorer. Dette oppnås ved at man avtaler felleseie, men overfører sin egen rådighetsdel til ektefellen. Slik er formuen sikret mot beslag fra egen kreditor. Dessuten blir ektefellen tvunget til å dele med deg ved en eventuell skilsmisse. Mange i en risikosituasjon gjør den feilen at de overfører verdiene sine til ektefellens særeie, men blir da stående tomhendt ved en eventuell skilsmisse.

Både den som skal gifte seg og den som allerede er gift har anledning til å skrive en ektepakt.

Det å skrive en ektepakt trenger ikke å være et utslag av pessimisme, men et forsøk på å gjøre fremtiden så sikker og uproblematisk som mulig.

Advokatfullmektig Jo Gjestvang

Advokatfirmaet Krogstad ANS