Da Liverpool spilte treningskamp mot Hull 23. juli, hadde alle spillerne svarte bånd rundt venstre overarm.

Slik ønsket laget å markere sin medfølelse med det norske folk etter massakren dagen før.

Ei uke senere kom klubben til Oslo for å spille vennskapskamp mot Vålerenga. Klubbens øverste leder, Ian Ayre, la ned roser foran Domkirken til minne om ofrene. Sammen med blomstene la han ned et kort med disse ordene:

«To the people of Norway, from Liverpool FC and the people of Liverpool.

You are in our hearts and minds at this sad time.

Liverpool er en klubb som selv har følt på kroppen hva store tragedier betyr.

I 1985 ble 39 tilskuere drept på Heysel stadion i Belgia, under en kamp mellom Liverpool og Juventus. Fem år senere mistet 96 Liverpool-supportere livet på Hillsborough.

Skulle vært med

Liverpool var selve livet for Sondre Kjøren. Det var utsiktene til å få oppleve favorittlaget på hjemmebanen Anfield som var hoveddrivkraften bak at han hadde søkt om å få gå andreåret på videregående i Storbritannia.

Det ble derfor en nedtur for ham da han ble plassert i Skottland. Men skuffelsen rant av ham da han ble klar over hvor raskt han kunne ta seg til Liverpool med tog.

Den unge orkdalingen ga også klar beskjed om at han ville komme til Liverpool og møte deltakerne på ST-turen, som det hadde vært jobbet med i lang tid, men som ennå ikke var tidfestet.

Sondre kom aldri til Anfield. 22. juli ble siste dag i 17-åringens liv.

Skjorte fra spillerne

Da Sondre Kjøren ble begravet fra Orkdal kirke 5. januar, lå det ei Liverpool-skjorte foran kista. Spillerne på et av verdens mest avholdte lag hadde skrevet navnet sitt, som en hilsen til gutten som de gjerne skulle spilt for en gang.

Det var Vegard Heggem som hadde ordnet med skjorta til Sondres begravelse.

Man skulle kanskje tro at de verdenskjente spillerne hadde signert skjorta «fort og gæli», i ren rutine, som en av hundrevis med forespørsler. Og at det hele var fort glemt.

Men slik var det ikke. Det ble klart for oss da vi kom til Liverpool forrige helg.

Glede og sorg

En av dem som var med på ST og Orklareisers lesertur tur til Liverpool forrige uke, var Jan Erik Kjøren, Sondres far.

Kjøren har MS, og derfor avhengig av rullestol. Men alt ble lagt til rette, slik at han kunne delta på det samme som resten av gruppa.

Det ble en veldig spesiell tur for Kjøren, på flere måter.

Dette var kampen han skulle se sammen med sønnen sin, som hadde arvet hans sterke lidenskap for Liverpool. Det var derfor med både glede og sorg han satt helt nede ved sidelinja og så kampen mellom Liverpool og Stoke.

Direktøren kom

Men da Kjøren dro hjem til Norge søndag formiddag, var det med en god følelse.

Dagen før kampen var det omvisning på Anfield, med påfølgende lunsj på Jamie Carraghers pub i Liverpool sentrum.

Under denne lunsjen kom det en mann for å hilse på Jan Erik Kjøren. De grusomme hendelsene i Norge 22. juli, og at en av de drepte var lidenskapelig Liverpool-supporter, hadde gjort et sterkt inntrykk på denne mannen.

Hans navn var Ian Ayre, og han er Liverpool FCs direktør. Han hadde ett ærend; å møte Sondres far og ta ham i hånda.

Var i Oslo

Vegard Heggem forteller at det som skjedde på Café Sports England denne fredagen, er helt unikt.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Dette var helt nytt for meg. I løpet av mine fem år i Liverpool opplevde jeg aldri at klubbens direktør kommer for å hilse på noen på denne måten.

Heggem mener dette forteller alt om hvordan tragedien 22. juli har gått innpå Liverpool FC.

– Laget var i Oslo rett etter det skjedde, de så folkehavet og rosene. Ian Ayre sa derfor fra til meg at han hadde veldig lyst til å komme og si hei til Jan Erik.

Imponerte Kennedy

For Jan Erik Kjøren ble dette en veldig god opplevelse. Han fikk virkelig føle at hans egne og Sondres helter brydde seg.

– Dette er så stort for meg. At direktøren kom for å møte meg og uttrykke sin støtte, betyr utrolig mye, sier Jan Erik Kjøren.

Ayre var ikke den eneste som Kjøren fikk treffe. Det ble også nærkontakt med Gary Adlen, direktør for klubbens veldedighetsfond, samt de to Liverpool-legendene Sami Hyypiä og Alan Kennedy.

– Det som står for meg som noe av det største, var møtet med Alan Kennedy. Han tok seg veldig god tid til å prate med meg, forteller Kjøren som demonstrerte sin eminente hukommelse for Liverpool-legenden:

– Han ble imponert da jeg husket at han scora mål i europacupen. Det var i 1981. Kennedy avgjorde finalen mot Real Madrid, og Liverpool ble mestere.