Helt siden Orkanger fikk bystatus, har det vært arrangert byfester på torget på Orkanger. Arrangør av byfesten er Orkanger Aktivum og Orkanger sentrumsforening med økonomisk støtte av Orkdal kommune.

Orklandfest

Festen foregår på torget og i Orkdalsveien som stenges for trafikk i anledning festen. Det blir show på scenen, masse aktiviteter for de minste, ulike stands, barnas trafikkskole i regi av Orkdal trafikkskole, trylleshow og et stort mangfold av mat.

- Jeg gleder meg veldig, sier Marith Størseth som er leder av Orkanger sentrumsforening.

Hun håper at folk ikke lar seg stoppe av eventuelt dårlig vær, men at de tar på seg gode klær og møter opp på den årlige byfesten som denne gang også markerer nye Orkland kommune.

De som stiller på stands, er nemlig alle fra nye Orkland kommune.

- Denne gangen ønsker vi å prioritere de som kommer fra Orkland. Vi måtte faktisk si nei til noen fra Trondheim som ønsket stand. Men vi håper selvsagt på besøk fra alle kanter, sier Størseth.

Orkland All Stars

Konferansier er Gunnar H. Lysholm, tidligere ordfører i Orkdal kommune, som vil lede festen med sikker hånd. På scenen blir det mange ulike band som garantert vil friste rytmefoten. Det er Monkeywrench som består av unge musikere fra Orkdal under ledelse av Sturla Eide. Eide er for øvrig en travel musiker på denne byfesten da han også leder an i Spelemannslaget Laust & Fast. Han er også med i et splitter nytt band som kaller seg Orkland All Stars som består av Sturla Eide, Tore André Helgemo, Gunnar Andreas Berg, Kristian Raanes og Frode Slupphaug.

- Det må bare bli bra, veldig bra, sier Størseth.

Commercial Break fra Snillfjord spiller også på festen.

Trylleshow

Ellers blir det trylleshow med Carrera alias Kåre Svingen. Ordfører Oddbjørn Bang kommer på festen. Det gjør også bykatta som får være en hemmelighet til festen starter på lørdag.

For dem som har lyst på en luftetur opp i lufta, er det en liftbil fra Orkdal energi som kan hjelpe til med en tur i været. Politibil, brannbil og ambulanse blir det også på torget for dem som er nysgjerrige på det.

- Så sant de ikke må rykke ut da, sier Marith Størseth som ellers lover quiz og rebus med påfølgende premiering.

Spenning i sikte

Som en skikkelig topping av byfesten, kommer turneen Spenning i sikte i regi av Norges Skiskytterforbund og Orkdal idrettslag.

- Lørdag blir Orkanger et urbant sentrum, sier Størseth som beklager at om hun ikke har kontroll på værgudene, så håper hun de ikke vil legge en demper på festen.