Lysheim skole i Agdenes blir en avdeling under Lensvik skole når Terje Stenhaug går av som rektor til sommeren.

Det er allerede laget en plan for sammenslåing av administrasjoner i oppvekstsektoren i kommende Orkland, og det som skjer i Agdenes er et steg i retning nykommunen.

- Terje Stenhaug har sagt opp og slutter 1. juli, og da har vi vurdert at det ikke er vits i å lyse ut ei stilling fram til 2020. Vi velger å gå for den organiseringa vi uansett skal ha i Orkland. Vi tenker at vi ivaretar elevene best ved at rektor på Lensvik skole, Erlend Ysland, også blir enhetsleder for Lysheim skole. Det er utfordrende å skaffe kvalifisert arbeidskraft til små skoler i distriktene, det er en tendens over hele landet. Da er dette en god løsning for å ivareta elevene, sier Eva Sæther, kommunalsjef for oppvekst i Orkland.

- Ubegrunnet frykt

Fellesnemnda for Orkland vedtok i sitt siste møte en organiseringsstruktur for oppvekstsektoren, hvor blant annet endringene i Agdenes går fram. Her blir skolen hetende Lensvik skole, med to avdelinger under: Avdeling Lensvik og avdeling Lysheim. ST kjenner til at dette har skapt en del engstelse blant foreldre i ytre Agdenes, som opplever både navneendringa og det faktum at rektor ikke erstattes som en trussel mot skolen.

- Forstår du at endringene skaper frykt hos innbyggerne i ytre Agdenes, Sæther?

- Ja, det er ikke rart at endringer kan gi engstelse. Men vi hadde en runde på skolestrukturen i fjor, hvor det ble vedtatt at Lysheim skal bestå. Det står også i intensjonsavtale til Orkland at ikke skoler skal legges ned. Det er derfor en ubegrunnet frykt. Politikerne kommer ikke til å starte med å legge ned skoler når de går inn i Orkland. Intensjonsavtalen er ikke noe de kommer til å gå tilbake på med det første, sier hun.

Stedlig leder

Hun forteller at dagens rektor på Lysheim har hatt jobben i om lag 20 år, og at ting har forandret seg på disse årene.

- Det var 60–70 elever på skolen da han startet, nå er det 23 stykker. Han har vært rektor i 50 prosent stilling og hatt undervisning i resten. Det er ikke en hel rektorstilling ved skolen, og det er vanskelig å skaffe god nok kompetanse. Han slutter 1. juli. Derfor er den beste løsninga at Erlend Ysland blir enhetsleder for begge skolene, sier Sæther.

- Du har tidligere sagt at det skal være en stedlig leder på hver skole. Hvordan løses dette på Lysheim?

- Det er mulig det blir en stilling som assisterende rektor, men det er ikke bestemt navn på stillinga enda. Erlend jobber med denne kabalen, og skal ha det klart før sommeren hvordan han tenker å organisere det.

Foreldremøte

- Skal Ysland være på begge skoler?

- Jeg tror han synes det vil være riktig, men han skal ikke være den stedlige lederen på Lysheim. Det må være en egen person.

- Blir den personen rekruttert internt, siden det ikke skal lyses ut rektorstilling?

- Det er ikke klart akkurat hvordan dette gjøres.

Sæther forteller at det skal være foreldremøte på mandag for å informere om disse endringen ved skolen. Det er også sendt ut brev til foreldrene, og det har også vært møte med personalet. Politikerne skal orienteres i neste møte.

- Lysheim heter Lysheim

Angående navnevalget Lensvik skole med to underavdelinger, mener hun det fortsatt vil være Lensvik og Lysheim som blir navnene på folkemunne.

- Det viktigste for oss er at Lysheim heter Lysheim og Lenvik heter Lensvik fortsatt. Enheten blir Lensvik skole, med tanke på at de får felles enhetsleder og felles økonomi. I budsjettarbeidet vil det være Lensvik skole som brukes, men skolene vil likevel kalles Lensvik og Lysheim, sier hun.

På organisasjonskartet for oppvekstsektoren i Orkland går det også fram at de to barnehagene i Agdenes slås sammen til en enhet: Lensvik barnehage, med avdeling Lensvik og avdeling Mølnbukt.

Det samme skjer i Meldal, hvor Meldal barnehage får avdelingene Grestad og Å. Og på Krokstadøra slås skole og barnehage sammen til et oppvekstsenter. Her blir det Krokstadøra oppvekstsenter, med avdeling skole og avdeling barnehage.

Det jobbes nå med å innplassere enhetsledere, og det pågår intervjuer av dagens ledere med tanke på å kartlegge motivasjon for å fortsette inn i nykommunen.

Foto: Ingrid S. Hultgreen