- Tidløs og elegant som en liten svart kjole. Slik er Zagreb, utbryter Miro. Med et lurt smil om munnen og en hånd på rattet, styrer han sin nypolerte, sorte BMW mot den kroatiske hovedstaden en torsdag formiddag tidlig i mars.

Krystallblått hav, sjarmerende kystbyer, fantastiske øyer og vennlige innbyggere. Slik beskriver mange Kroatia som feriemål. Hva med hovedstaden Zagreb? Kan den være verdt et besøk?

Nordmenn setter pris på storbyferier, men Zagreb nevnes sjelden som reisemål. Overraskende mange har knapt hørt om byen, og at det er en europeisk hovedstad kommer som en overraskelse på flere. Byen ligger i nord, en drøy times kjøretur fra kysten, på den sørvestlige delen av den pannoniske sletten, som strekker seg fra de dinariske alper i øst mot Adriaterhavet i vest.

Flybytte

For å nå byen fra Trøndelag er man avhengig av flybytte, som for vår del foregikk på Kastrup ved København. Derfra gikk turen med Croatian Airlines til Pleso, flyplassen som befinner seg 10 kilometer fra Zagreb.

Der ventet vår gode venn Miroslav Prce, eller Miro, som han kaller seg. Gjestfri og vennlig som alltid insisterte han på å hente oss på flyplassen.

Grått og grønt

Turen inn til byen går gjennom typiske østeuropeiske forstadsområder, preget av grå, triste høyblokker og små grøntområder. Skjønt grønt er det ikke så tidlig i mars, selv om vårsola sørger for at gradestokken kryper mot 20 pluss. Men ikke la deg lure av det triste førsteinntrykket. Bak en tilsynelatende dyster fasade skjuler det seg nemlig en perle av en by.

Krydder

Som enhver sentraleuropeisk hovedstad byr Zagreb på en rekke høydepunkter. Særegne museer, fengslende arkitektur fra flere tidsperioder, et bugnende matmarked, yrende kaféliv, frodig vegetasjon og gatefestivaler. Men dette er bare krydderet som setter farge og smak på byen som har en forbausende lav puls til storby å være.

Korte avstander

Flere besøkende sier i ettertid at de skulle ønske de hadde hatt mer tid i Zagreb. Ikke fordi man som i andre storbyer, som London og Paris, nærmest føler en forpliktelse for å få med seg alle attraksjonene. Nei, de ville bare hatt mer tid til å gjøre ingenting. Dette er byen som er skapt for å gjøre akkurat det – ingenting, eller rusle rundt, som det også kalles, uten å planlegge for mye. På rusleturen i den forholdsvis komprimerte bykjernen dumper du nemlig borti nesten alt det som er verdt å oppleve.

Blå trikker

Et fint utgangspunkt for spaserturen er byens sentrale torg – Ban Jelacic. Der troner nasjonalhelten til hest – på sokkel, høyt hevet over plassen. Der har han god oversikt over sine landsmenn, turister og de blå trikkene som ustanselig bringer folk hit og dit.

Frodig marked

Like i nærheten kan du ta i øyesyn byens store markedsplass, Dolac. Der tilbyr bønder alt av frukt, grønnsaker, egg og ost til hovedstadsinnbyggerne, slik de alltid har gjort. Det prutes og kjøpslås på et språk som er vanskelig å forstå. Et språk som tilsynelatende preges av opphopning av konsonanter. Men fortvil ikke. Engelsk og tysk beherskes av de fleste, like godt som hos nordmenn.

Merkevarer og kaffe

Et steinkast unna finner vi ”se- og bli sett”-gaten Tkalciveva. Med sine sjarmerende små butikker, kafeer og barer virker den som fluepapir på innbyggerne. Det er her man sprader for å vise sin siste nyinnkjøpte kleskolleksjon, eller sin nyervervede kjæreste, mens kafégjestene myser gjennom sine merkesolbriller over kaffekoppen, som er et must for de fastboende.

Kirke og kultur

Herfra er veien kort opp til byens høyeste område. En fredelig og rolig middelalderbydel som inneholder både parlamentsbygningen og den kjente St. Markuskirken fra 1200-tallet. Med sitt fabelaktige flislagte tak i sterke farger er den vanskelig å unngå. Her finner du også atelier Mestrovic, som huser en del av kunstneren Ivan Mestrovics skulpturer. Her er det nesten ingen biltrafikk som forstyrrer under spaserturen.

Tapt kjærlighet

Du snubler nok også uforvarende over museet med det noe spesielle navnet ”Museum of Broken Relationships.” Og ja, der finner du gjenstander som gjenspeiler et spekter av ”break-ups”, fra de djevelsk morsomme til dypt traumatiske historier om tapt kjærlighet. Samlingen viser hvordan vi alle deler de universelle problemene knyttet til ulykkelig kjærlighet, sjalusi og tap – uavhengig av nasjonalitet og sosial status.

Kanonskudd og kabelbane

På høyden, med god utsikt over Zagrebs nedre bydel, ligger Lotrscak-tårnet. Her fyres det av et kanonskudd hver dag presis klokken 12.00, etterfulgt av klokkeklang fra alle byens kirketårn. Tradisjonen med kanonskuddet kan føres tilbake til 1877, og det sies at det ble innført for at byens innbyggere skulle stille sine klokker. Like nedenfor tårnet finner vi Zagrebs vernede kabelbane, to vogner som frakter passasjerer opp og ned 66 meter mellom nedre og øvre bydel.

Absolutt på høyden

Hva så med maten? Kort oppsummert – spennende for ganen og hyggelig for lommeboka. Fra innbydende fiskerestauranter med dagens fangst fra kysten, til tradisjonelle, kontinentale og internasjonale restauranter med et utsøkt kjøkken og ditto vinkjellere. Husk at det finnes gode kroatisk viner, hvis du er villig til å gå litt opp i prisklassene.

Kultur for de fleste

Fra april til oktober syder det av liv i gatene. På de travle kafeene svermer det av glade mennesker og i gatene er det et mangfold av liv og aktivitet. Kaffe- og sjokoladefestival, musikk- og teaterfestivaler, kunstutstillinger og byens særegne pickles-festival, er noe av det de har å by på. I førjulstida pyntes byen, og de siste årene er Zagreb kåret til den best pyntede julemarkedsbyen i Europa.

Kroatias hovedstad er definitivt verdt et besøk. Det er en by å bli glad i, og en by man gjerne reiser tilbake til.