Inga Dalsegg

Bor: Rindal sentrum

Jobber med: Kunstner

Aktuell for: Midt i planlegginga av besøk av kunstnerfans fra Texas nå i juni

Hva er det som skjer egentlig?

- Jo det kommer 12 personer fra Texas for å besøke atelieret mitt her i Rindal. De blir her fra 19. – 21. juni så da må jeg finne på noen opplevelser for dem her i Rindal. Vi kan ikke være tre dager i Dalalåven.

Hvorfor kommer de nettopp til Rindal og Dalalåven?

- En av dem har fulgt meg og kunsten min lenge. Det startet med kjøp av kort, kalendere og etter hvert julegaver fra nettsida mi. På ett bilde jeg fikk fra ham fra en graduation fra universitetet hvor han jobber, hadde han på seg en slik firkantet hatt og et Inga-slips. Det var litt morsomt.

Hva vet du om ham?

- Han er professor i geografi ved State of Texas University. Jeg har aldri møtt ham annet enn at vi har hatt kontakt på Facebook og ellers når han kommenterer kunsten jeg legger ut. Han er åpenbart interessert i å reise, og legger ut veldig mye fra sine reiser på nettet. Jeg får julegaver fra ham i posten hvert år, og ellers er det jo hyggelig at han er så interessert i kunsten min da. Og nå har han altså tatt med seg en hel gjeng fra universitetet hvor han jobber.

De skal vel ikke bare til Rindal?

- Nei, de starter i Oslo hvor de besøker Vikingeskipmuseet, Frammuseet, Norsk Folkemuseum, Holmenkollen, Vigelandsparken, Slottet og Stortinget. Så drar de til Bergen via båt og Flåmbanen, før de reiser videre med Hurtigruta til Trondheim. Der står blant annet Nidarosdomen på lista. Og så tar de altså rutebuss fra Trondheim til Rindal mandag 19. juni. Jeg er selvsagt spent på hvordan de takler kontrasten mellom by og land. Her i Rindal er det for eksempel ikke spisesteder som er åpne hele dagen.

Hva annet skal de gjøre i Rindal?

- Vi skal selvsagt besøke Rindal skimuseum. Vi må bruke det vi har. Og så har jeg snakka med Gøran Bolme som driver i Trollheimen og Britt G. Moen. Så da blir det trolltur i Trollheimen med servering av trollsuppe, trolldrikk og trolldessert som er laget av Britt G. Moen. Vi skal til et område hvor det fosser og badekulper, hvor Gøran forteller om norske troll og også spiller på gitar. Jeg håper at de kommer tilbake til Texas og sier at Norge er bra, men Rindal er topp. Vi satser på å slå både Oslo, Trondheim og Bergen.

Og hvor skal gjestene sove? Ikke i Dalalåven vel?

- Nei, vi har Saga Trollheimen Hotel som er et veldig spesielt hotell med mange, gamle, små trehus. Saga er veldig spesielt med en utrolig atmosfære både utvendig og innvendig. Morten Gåsvand har også tatt utrolig mange fotografier over hele verden, og jeg har bedt ham vise noe av dette til gjestene. Da får de en dobbel kunstopplevelse.

Hva betyr dette for deg som kunstner?

- Jeg vil jo at alle kundene mine skal være fornøyde. Dette er en som har fulgt meg lenge. Det handler dessuten ikke bare om meg. Jeg vil at de skal få en god opplevelse her i Rindal, og at de vil anbefale venner og familie til å besøke distriktet. Men det er litt vanskelig når de kommer i et følge på 12. Jeg kan ikke bare ta dem i en bil og kjøre en tur.

Og nå blir det utstilling på deg i Texas?

- Nei, det har jeg ikke tenkt på en gang. Det er ingen ting som er bedre enn fornøyde kunder. At folk kjøper kalendere og kort, er veldig god reklame. At det kommer 12 personer fra Texas, om de kjøper bare kunstkort, så er det uansett god reklame.

Hva leser du for tida?

- Jeg leser som regel romaner. Men akkurat nå leser jeg en fantastisk bok av journalist Niels Chr. Geelmuyden som har samlet 15 av sine intervju med kjente kunstnere.

Hva gjør du i helga?

- I helga er det auksjon i Rindal. Og noen venninner av meg har bestemt at jeg skal på min livs første auksjon. Den strekker seg over to dager, men jeg tror neppe jeg holder ut mer enn et par timer.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Texasbesøket og at jeg skal gi dem en god opplevelse i Rindal. Jeg får daglige meldinger om hva de har opplevd i dag, og kjenner at de kommer nærmere og nærmere. Dessuten blir det sommerutstilling her snart

Audhild Øye