Maleriet som gjorde slikt inntrykk på de reiseglade trønderne, er malt av Zeno Diemer i 1894. Kunstverket forestiller slaget mellom bøndene og Napoleon ved Bergisel i 1809.

Det som gjør dette maleriet så annerledes og suggererende, er formen. Kunstverket er spent opp på et lerret som er 10 meter høyt og 100 meter bredt – og det er rundt! Og i dag kan publikum nyte det storslagne bildet ved å bevege seg rund i midten på det som for 100 år siden var et ridehus. Det er en umulig oppgave å forklare hvorfor dette virker så mektig. Men den runde formen, der tilskueren befinner seg i maleriets midte, bidrar til at man oppfatter en sterk dybde i bildet. Og sola, som kommer inn fra gliper i taket, lyser opp ulike deler av bildet etter hvert som dagen skrider fram.

Napoleon

– Det var helt fenomenalt! Jeg tror aldri jeg vil oppleve å se noe så fint igjen. Maleriet hadde en veldig dybde. Det var akkurat som om jeg sto nede i hoppbakken og så slaget, sier Oddmund Brostrøm.

Plassen der publikum står og betrakter maleriet, er nemlig identisk med stedet der den olympiske hoppbakken ligger i dag.

Brostrøm er svært godt fornøyd med turen så langt.

– De hyppige pausene gjør at det ikke blir slitsomt. Vi har en veldig fin og behagelig buss. Og Leif kjører så fint at det er en fryd å sitte på. Jeg er veldig imponert over hvordan han greier å manøvrere bussen selv i de trangeste smugene. Turen har vært en veldig positiv opplevelse så langt.

Vakkert landskap

For ST-leserne var også tyroleraftenen i Innsbruck en festlig opplevelse. Flinke sangere og spretne karer ga en profesjonell og god forestilling. Og jubelen var stor bant trønderne da ensemblet avsluttet med «Pål sine høner». Det vil si; de spilte – og bussturistene sang, av full hals!

Reisen fra tyrolerhovedstaden Innsbruck til Italia, ble en fryd for øyet. Det østerrikske alpelandskapet var akkurat så vakkert som vi hadde forestilt oss. Og det at Orklareiser valgte å kjøre deler av turen gjennom landsbygda i stedet for på autobahn, bidro til at reisefølget fikk ekstra utbytte akkurat på denne strekningen.

God stemning

Kort etter ankomsten til Italia, kjørte vi innom en svært sjarmerende norditaliensk vingård. På Maso Roveri ble følget hjertelig mottatt av Antonio, som ga oss en spennende omvisning langs vinrankene. Og selvfølgelig ble vi tilbudt smaksprøver. Opptil flere. Så det er ikke til å legge skjul på at stemningen i bussen steg ytterligere noen hakk etter vingårdbesøket.

Når dette skrives, er det fredag formiddag. Akkurat i dag er det overskyet i Torbole, hvor vi har basen vår. Men hva gjør vel det, når man likevel kan sprade lettkledd rundt og se på landsbylivet, kose seg på en fortauskafé eller gå ned til strandpromenaden.