Mange dyreeiere må pent takke nei til middagsinvitasjoner på nyttårsaften. De føler ikke at de kan overlate dyra til seg selv på en kveld hvor de firbente utsettes for ekstreme lydpåkjenninger.

De prioriterer i stedet å være hjemme sammen med dyret.

Vær sammen

Daglig leder ved Orkdal dyresenter (tidligere Smådyrveterinærene i Orkdal), Tonje Ree Asbøll, mener slike dyreeiere tar et riktig valg.

– Det viktigste av alt, er at man er sammen med dyret. De blir så redde, og da er det viktig at de har noen de kjenner og stoler på rundt seg. Hvis ikke, kan de bli så skremt at de skader seg selv eller omgivelsene, sier Asbøll.

Også katter

Ifølge Asbøll er det hovedsakelig hunder og hester som kan bli vettskremte av bråket fra nyttårsrakettene. I tillegg nevner hun kattene.

Tidligere var det en del som dopet dyra sine nyttårsaften. Meningen var god, men ifølge veterinærlederen virker dette gjerne mot sin hensikt.

– Vi er blitt mye mer restriktive med å anbefale å dope ned hundene. Mange av preparatene som brukes for å dope ned dyra, sløver dem. Men de fjerner ikke angsten. Dopet kan gi dem følelse av å bli sløve og miste kontroll, samtidig som de fremdeles er redde.

Bråk på CD

– Hva bør man som dyreeier gjøre?

– Det viktigste er som sagt at man er sammen med dem. Har man for eksempel en hund, kan man ta den ned i en kjeller eller et annet rom som er mest mulig lydisolert. Det er også et godt tips å sette på musikk, fordi det vil avlede lyden fra rakettene. Det finnes en CD som heter Scary Sounds. Denne kan man begynne å spille i god tid før nyttårsaften. Har man en hund som er veldig redd raketter, kan man starte med lav lyd, og så høyere etter hvert. Men dette må gjøres over tid. Vi har noen ansatte her som har gjort det, og som synes det har hjulpet på deres dyr.

Har man ekstremt redde hunder, er det også andre tiltak man kan ty til:

– Noen velger å ta med seg hunden på hytta. Man kan også ta med seg hunden og kjøre til et sted der det ikke smeller så ille.

Beroligende fôr

Selv om veterinærene har gått mer og mer bort fra dop, er det beroligende stoffer som er naturlige som kan virke godt.

– Vi har noe som heter feromoner. Det er et hormonlignende luktstoff som virker beroligende på hund og katt. En dispenser kan settes i stikkontakten, og herfra avgir det ei lukt som dyra kjenner, men ikke folk. Dette virker beroligende på dyra. Det finnes også fôr som inneholder naturlig beroligende stoffer.

– Hva med bomull i ørene?

– Det er greit på hest, som gjerne er vant til det fra før. Men på hund vil jeg ikke anbefale det. De kan bli enda mer stressa av det, og bare vil prøve å klø det bort.