Kirsebærene bugner på hagetrærne, men denne dyp burgunderbæra smaker syrligere enn hva de ser ut til. De kan godt spises naturell, men egner seg best behandlet i syltetøy eller kompottform.

Med sin syrlige smak egner kirsebær seg utrolig godt i dessert eller kaker. Clafoutis er en lettvint fransk dessert, denne desserten minner mye om det vi kjenner som ovnspannekake, men i en søt variant fylt med bær. I en slik søt dessert egner kirsebærene seg godt.

Jeg har laget en variant av clafoutis, smakt til med kirsebærkompott, server den lun og det smaker utrolig godt til ettermiddagskaffen.

Ingredienser

3 dl melk

1 dl vaniljekesam

4 egg

125 g mel

75 g sukker

2 ts vaniljesukker

1 ss mørk rom (kan sløyfes)

250–300 g kirsebærsyltetøy eller kirsebærkompott

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 175 °C.

  • Rør sammen egg og mel, og rør i melka litt om gangen. Tilsett sukker og vaniljesukker og rør til en glatt deig. Rør inn rom helt til slutt.

  • Ta en paiform, eller en liten brødform, smør den, og hell halvparten av røra over. Tilsett kirsebæra, og hell over resten av røra.

  • Stek i 40–45 min eller til overflaten er gyllenbrun og kaken fast.

  • Dryss med melis og server kaken varm eller lunken.

Øystein Kvåle