– Vi kommer til å si Gjølme uansett, og vi har Gjølme skole og Gjølme barnehage her. Vedtar politikerne Råbygda, blir det ikke samsvar mellom det offisielle navnet og det som vil bli brukt, sier Berit Brønstad, som er en av forkjemperne for Gjølme-navnet.

Onsdag var en ivrig gjeng samlet i Folkets hus for å fronte sitt syn om at Gjølme bør være navnet.

– Uten dekning

I forbindelse med at det er reist navnesak om navnet på bygda, har stedsnavntjenesten kommet med sin høringsuttalelse som sier at de tilrår Råbygda som navn.

– Navnekonsulentene skriver at flertallet i den eldste generasjonen i dag bruker navnet Råbygda, mens de mener at det bare er innflyttere som bruker Gjølme. Dette er påstander det ikke finnes dekning for. Vi ønsker å vise at folk i alle aldre vil ha Gjølme-navnet, sier Britt Solemsløkk Helgemo.

Den eldste var 93 år og den yngste 12, da de samlet seg for å gi uttrykk for at Gjølme-navnet har godt fotfeste hos alle generasjoner.

– Det er folk utenfra som sier at de voksne her i bygda vil ha navnet Råbygda. Jeg tror neppe de har tatt runden og spurt innbyggerne, sier Helgemo.

Vil bli hørt

Kommunestyret i Orkdal skal avgjøre navnesaken. Trolig kommer saken opp for formannskapet i april, og går deretter videre til kommunestyret.

– Vi håper politikerne vil høre på oss som bor her denne gangen. Vi har hatt folkemøte og vi fikk 206 underskrifter for Gjølme-navnet. Dette engasjementet blir ikke nevnt i skrivet til navnekonsulentene, sier Helgemo.

Brønstad håper også at befolkningas syn vil veie tungt for politikerne.

– Vi håper på forståelse og en god dialog med politikerne. Bygda er glad for at vi får være med å bidra, sier hun.

Mardis Vattengård (79) var blant den eldre garde på møtet, og hun har ikke noe forhold til Råbygda-navnet.

– Jeg har sagt Gjølme hele tida. Selv broren min som ikke har bodd her på 50 år, sier at han kommer fra Gjølme.

Ber innstendig

Navnet er identiteten vår, understreker gjengen.

– Vi håper og ber innstendig om at Orkdal kommune og politikerne hører på folket. Kommunen har gjort en tabbe ved å villede folk til å tro at de bygger og bor på Gjølme ved at de har selv brukt navnet. Nå får de ta konsekvensen av det, og ikke skru tida 50 år tilbake igjen, sier Helgemo.