Ei undersøkelse gjort av Statens veg- og transportforskningsinstitutt (VTI) i Sverige viser ingen sammenheng mellom alder og prestasjoner på nye dekk. Undersøkelsen konkluderte med at nye dekk som har stått på et dekklager ikke vil forringes. Likevel er det fortsatt mange som tror at dekk er ferskvare.

Unngå lagring på terassen

Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann, sier i ei pressemelding at det heller ikke stemmer at dekk må skiftes ut etter tre til fire år, uansett tilstand. Han mener allikevel at man må være spesielt oppmerksom på hvordan man lagrer brukte dekk.

Dersom du ønsker å ta godt vare på dekkene dine, kan et par enkle råd være nyttige å ta med seg.

– Lagrer du dekkene hjemme, bør du ikke oppbevare dem på terrassen eller steder der de er utsatt for sol og vind. Dekkene skal stå svalt og mørkt, gjerne i dekkpose, slik at minst mulig oksygen og ozon slipper til, sier Hauknes i pressemeldinga.

Holdbar gummi

Feilaktig og langvarig lagring og påvirkning av kjemikalier kan skade dekkene over tid. Men ifølge pressemeldinga fra Dekkmann dette gjelder dekk som er eller har vært i bruk.

– Aldringsprosessen begynner først når du tar dekkene i bruk. Dersom du bevarer dekkene godt, varer gummien i mange år, forteller Torleiv Haukenes.