Orkdal

18. til 20. august er det igjen klart for strikkefestival i Orkdal, med et enda bredere program enn i fjor. Festivalarrangørene ønsker å formilde at «strikking er medisin for hjernen vår, og at dette gjelder uansett om du er nybegynner eller erfaren, om det blir hull i genseren eller om du lager ei perfekt kofte, ung eller gammel, mann eller kvinne, trendy eller mainstream. Det handler om håndens kraft, fordi du er et menneske» - som de skriver på festivalens nettsider.

Strikkefestivalen arrangeres av familien Neeraas, som står bak butikken Made by You på Amfi Orkanger. De samarbeider med Fanø strikkefestival i Danmark og Prjónagleði Knitting festival på Blönduós på Island. I Norge samarbeider de med Tråsnella på Orkanger og Fortuna garn på Løkken.

Lokal ull

- Arbeidet med festivalen går strålende. Vi ønsker å fokusere på at vi under festivalen har kortreist ull fra Meldal på programmet. Det er vår lokale produsent Gunn Elin Folland ved Holum gård. Hun satser på noe så spesielt som gamle sauetyper. Hun har gammelnorsk spælsau, hvit spælsau og grå trønder sau. Ulla fra disse sauene gir et av verdens meste slitesterke garntyper. I salgsteltet under festivalen, som bugner av skaperglede, finner deltakerne Gunn Elin med garn, og produkter som ullsåler, strikkepinneetui med mer, sier Øyvind Neeraas, prosjektleder for festivalen.

Selv om festivalen tar sikte på å bli en internasjonal festival, sier Neeraas at de alltid vi fokusere på nærmiljøet.

Lovpriste Orkanger

- Bårdshaug herregård vil under festivalen arrangere en vin- og osteaften med ost fra Orkdal ysteri. I tillegg vil vår egen Jon Fredrik Skauge være en sentral aktør både som kursholder og gjennom gårdsbesøk. Danskene som var på festivalen i fjor roste besøket hos Skauge opp i skyene, forteller Neeraas.

Han forteller at Orkanger generelt ble lovprist av festivaldeltakerne i fjor. Det gjelder Bårdshaug som festivalsted, gata med eget arrangement og elvepromenaden som enkelte benyttet seg av for en tur før sengetid.

Festivalen byr på foredrag, workshops, strikketog, salgstelt, utstillinger, gårdsbesøk og arrangementer i gata. Av foredragsholdere kommer blant andre Vithard Villumsen, Tone Loeng, Arnhild Skatvedt og House of Yarn med motevisning i kinosalen og informasjon og garnet som er brukt.

Det er et rikholdig program som setter Orkdal på kartet som et sted hvor strikkere samles, inspireres og får påfyll av ideer og kreativitet.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535