I fire dager denne uka har de største håndballtalentene fra region nord født i 2000 og 2001 vært samlet på Orkanger.

Håndball-Norge er oppdelt i flere regioner. I går ble samlinga for region 6 avsluttet, det vil si at cirka 120 jenter og gutter fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark reiste hjem etter fire dager med to treningsøkter daglig i beina.

- Tema gjennom hele uka er duell. Det innebærer ulike varianter av spill og motspill, forklarer Geir Nicolaysen, fagansvarlig for trener- og spillerutvikling i region nord.

Mål: Landslaget

Det er åttende gang håndballregionen kjører dette opplegget i Orkdal kommune. Blant talentene var det flere lokale «stjerner»; Mina Løseth, Hege Syrstadeng, Lisa Solem og Hanne Kjørsvik, fra Orkanger, samt Kristin Loraas Eiriksson fra Buvika. Ingrid Foss og Oda Resell, begge Orkanger, ble også tatt ut, men ble forhindret fra å delta.

- Det er artig å være med. Treningene er gode og vi lærer mye, sa Lisa Solem (16) og Hanne Kjørsvik (17) før dagens første økt på torsdag startet.

- Hvor gode skal dere bli?

- Målet er landslaget en gang i framtida, svarte jentene, som til høsten starter på OIFs jenter 18-årslag.

Mye trening

Mina Løseth (16) og Kristin Loraas Eiriksson (16) var med på en annen treningsgruppe. De tok seg til til en prat med ST etterpå.

- Det er artig og interessant å være med her, sier de.

Begge har seks-sju økter i uka, inkludert treninger og kamper, når sesongen er i gang.

- Det er mye, og det kan bli litt slitsomt, innrømmer de, men poengterer at det må til skal man bli god.

- Hva er ambisjonene på håndballbanen?

- Det er å komme på A-landslaget, sier Løseth, som kommende sesong skal spille på OIF J18 og OIFs damelag i 2.divisjon.

- Samme for meg, supplerer buviking og Byåsen-spiller (J18) Eiriksson, som faktisk kan få spille med flagget på brystet allerede i sommer.

Gode gener

Hennes årgang skal spille EM i august og ungdoms-OL i juli. Norge stiller med to ulike tropper. Buvikingen, som har vært inne på landslagssamling, er reserve i EM-troppen. Det kan bety større sjanse for å bli med i OL-troppen.

Den langbeinte skytteren har også de riktige håndballgenene; hennes mor, Anne Loraas, spilte toppseriehåndball for trondheimsklubbene Sverresborg, Freidig og Sjetne. Hun ble toppscorer i den øverste divisjonen én gang, blant annet foran Bækkelagets danske stjerne Anja Andersen.

Landskamper fikk hun imidlertid ikke. Ikke så rart kanskje, all den tid hun konkurrerte med Kjersti Grini og Ingrid Steen på backplassen.

Godt råd: Tren

Geir Nicolaysen i håndballregionen har tro på håndballtalentene som var samlet i Orklahallen.

- Mange av disse kan bli landslagsspillere, og noen er det allerede på aldersbestemte landslag, sier Geir Nicolaysen.

- Har du et godt råd til unge, ambisiøse håndballspillere?

- Tren! svarer han.

Alle som var uttatt til samlinga, bodde på Orkanger ungdomsskole, inkludert de lokale spillerne.

Ingen lokale håndballgutter var uttatt til regionsamlinga

PS! Forrige fredag til og med sist mandag var 150 av de beste 15-åringene samlet i Orklahallen. De kjørte et opplegg likt de 16-og 17-åringene gjorde denne uka.

Hanne Kjørsvik (t.v.), Hege Syrstadeng og Lisa Solem, spiller alle på Orkanger. Denne uka var de uttatt på talentsamling i Orklahallen. Foto: Øyvind Brostrøm