Årets arrangører tilførte Fjordkulturdagan et betydelig løft ved at festivalområdet var utvidet til området mellom samfunnshuset og fjorden. Her ligger de gamle naustene fra Vinjefjordens storhetstid som landsdelens beste sildefjord. Også tidligere har et par av naustene vært benyttet som utstillingslokaler, men i år var de gamle naustene utnyttet maksimalt. Sammen med moderne utstillingsboder ble dette til et stort og romslig festivalområde som ga plass og ro til at publikum kunne boltre seg i alle gode tilbud hos hele 64 utstillere. Juggel var helt fraværende, mens husflid, treskurd, glass- og malerkunst, og selvsagt fiskeprodukter og spekemat var fristelser i salgsbodene. Og om lommeboka ble tom, kunne en bare rusle rundt og la seg underholde av levende musikk eller beundre gamle traktorer og snodige kjøretøy.

Tidligere rekorder slått

Are Sende Osen var hyret inn som åpningstaler for de 13. Fjordkulturdagan, noe som ble utført med sedvanlig brask og bram. For øvrig må tallet 13 være et lykketall for arrangøren. For etter at værgudene hadde forlystet seg med lavt skydekke og regn under åpningstalen, kom sola fram med sommervarmen som gjorde både paraplyer og ytterklær overflødig resten av festivalen. Publikum strømmet til, både lørdag og søndag, i en slik grad at alle tidligere positive rekorder ble slått. Ca. 1800 store og små besøkende var innom på dagtid, mens 430 feststemte unge og voksne kom på Fjordfesten lørdag kveld.

Kolossal arbeidsinnsats

- Det har vært ei fantastisk helg der hele samfunnet på Vinjeøra og utover fjorden har stilt opp. Utstillerne er storfornøyd med salget og publikum har kost seg og gitt oss bare gode tilbakemeldinger. Men det er en kolossal arbeidsinnsats fra de vel 100 frivillige som ligger bak. Derfor har vi gjort styrevedtak på at det også nå skal gå to år til neste gang Fjordkulturdagan blir arrangert. I et såpass lite samfunn er det gjerne de samme som stiller opp hver gang. Men det er imponerende når noen kommer ubedt og hjelper til, sier Yasmin Tølche, leder for Fjordkulturdagan på Vinjeøra.

Holder liv i lokalsamfunnet

Fjordkulturdagan er viktig for kulturlivet ved fjorden. På selve Vinjeøra er det ca. 150 husstander, og langs fjorden mot Møre ytterligere ca. 100. Det betyr at befolkningen for Vinjeøra sentrum sin del mangedobles disse dagene. Et slikt arrangement er ei skikkelig vitamininnsprøyting for folkelivet, og er med på å holde liv i lokalsamfunnet.

Sent på ettermiddagen søndag kom tordenværet stormende inn fjorden og ga festivalområdet en skikkelig kalddusj. Men da var den 13. festivalen allerede avsluttet.