Med stadige flere eldre i årene som kommer vil nye Orkland kommune ha behov for økte investeringer i omsorg. Sykeheimer og eldreomsorg trenger flere kvalifiserte hender. Det koster. I tillegg vil Orkland også ha behov for store investeringer i skole. Vi har et stort frafall i den videregående skolen som vi må møte allerede fra barn kommer i barnehagen. I Orkdal og kommunene som blir til Orkland er det større frafall enn landsgjennomsnittet.

Mer tid til hver elev - flere lærere

Mer tid til hver elev er det viktigste for å skape en enda bedre skole. En norm for lærertetthet i grunnskolen vil sikre flere lærere og mindre grupper for skolebarna. SV vil innføre en nasjonal lærernorm på skolenivå på maks 15 elever per lærer fra 1.-4. trinnog maks 20 elever per lærer fra 5.-10.trinn i ordinær undervisning.

ST har torsdag intervjuet gruppelederne i kommunestyet i Orkdal om eiendomsskatt i framtidige Orkland kommune. Skal vi bygge en god skole og omsorg i alle deler av Orkland kommune fra 2020, må vi ha midler til det. Greier vi det uten eiendomsskatt, trenger vi selvfølgelig ikke eiendomsskatt. Men ingen av dem som ikke vil ha eiendomsskatt, viser til hvor midlene skal hentes.

Nei takk til vindkraftmillionene?

Snillfjord kommune har valgt å innføre eiendomskatt for å sikre kommunene inntekter fra den omfattende vindkraftutbygginga. I 2019 vil det gi Snillfjord omkring 7 millioner kroner. I over hundre år har utbygging av vannkraft gitt vertskommunene for kraftanlegg årlige inntekter fra kraftskatteordninger. Strømmen i Norge blir produsert i distriktene og stort sett forbrukt i sentrale strøk. Som kompensasjon for store inngrep i naturen og avståelse fra naturressurser får vertskommunene årlige inntekter fra kraftanleggene. For vindkraft er det ingen slike ordninger, selv om inngrepene i natur kan være like omfattende som ved vannkraftutbygging. Eneste måten vertskommunene kan sikre seg inntekter på er å ilegge anleggene eiendomsskatt.

Meldal har eiendomsskatt. Kraftanleggene i Orkla som ligger i Meldal, betaler eiendomsskatt til kommunen, mens anleggene som ligger i Orkdal ikke gjør det. Orkdal har valgt å ikke ha eiendosskatt. Meldal får alt i alt omkring ti millioner kroner i året fra eiendomsskatt i dag.

Tilsammen vil det fra 2020 være omkring 17-18 millioner kroner, som blir hentet fra eiendomsskatt i Snilfjord og Meldal. Dette er penger som må skaffes på annen måte, dersom Orkland skal bestemme seg for ikke å ha eiendomsskatt. Det er opp til dem som er motstandere av eiendomsskatt å finne disse midlene.

Styrke tjenesetilbudet

For SV er det viktig å styrke tjenstetilbudet. Dersom dette skal bli avklart først i budsjettdebatten i desember 2019, vil velgerne i kommunevalget i september 2019 ikke vite hvilke løsninger de stemmer for. SV ser i dag ikke hvordan inntektene fra eiendomsskatt i Snillfjord og Meldal skal erstattes på annen måte, og sier derfor fra om det allerede nå. SV ønsker å skjerme boliger for eiendomsskatt ved å ha et bunnfradrag på 5 millioner kroner. Med et slikt bunnfradrag unngår vi at vanlige boliger får eiendomsskatt, slik noen av våre nabokommuner har.

Både Snillfjord og Meldal har behov for store investeringer i årene framover. Blant annet trenger Løkken et bedre skoletilbud. Det kan enten gjøres ved å bygge ny skole på Løkken eller frakte elevene fra Løkken til Årlivoll på Svorkmo. Begge alternativene vil kreve betydelige investeringer.

Landbruket er forøvrig etter loven fritatt for eiendomsskatt.

Kjell Rønningsbakk

Kommunestyrerepresentant SV