Skaun kommune pålegger grunneierne å fjerne ulovlige stengsler mot hest i utmarka, og Kjølvatnet vassverks skilt må også fjernes.

Det er resultatet etter at hesteeier Bente Fremo 23. desember 2013 klaga til kommunen over det hun mente var ulovlig oppsatte stengsler i utmarka som hindra henne i å ri den 2,5 kilometer lange Kjølvassvegen. Fremo krevde at kommunen sørga for at stengslene blir fjerna.

Skaun kommune har brukt lang tid på å komme til en konklusjon i denne betente saken. Saken har også grunneierne Harald og Inger Vik, Kjølvatnet vassverk og Moan Sæteråsen veglag som berørte parter.

Grunneier Harald Vik har vært helt åpen på at gjerdene og de kraftige nylontauene han hadde satt opp på begge sider av bommen på Kjølvassvegen var for å stanse ferdsel med hest både langs vegen og på deres eiendom.

Dette finner kommunen at er i strid med Friluftslovens paragraf 13, og med formålsparagrafen i den samme loven.

Her er kommunens vedtak:

¤ Kommunen krever at grunneierne Harald og Inger Vik fjerner både tau og gjerder innen 1. oktober. Dersom tau og gjerder ikke er fjerna innen fristens utløp, vil kommunen be politiet om hjelp til å få fjerna dem, eller sjøl fjerne dem på eierens bekostning.

¤ Kommunen krever også at skilt Kjølvatnet vassverk satte opp 2. januar i år, skal fjernes innen 1. oktober. På skiltet står det blant anna at det er ridning forbudt. Kommunen skriver at skiltet er ulovlig oppsatt da det ikke er innhenta særskilt hjemmel etter Friluftsloven. Dette skiltet har også Moan Sæteråsen veglag krevd at må fjernes.

¤ Kommunen gir samtidig vassverket hjemmel til å la et tilsvarende skilt ved nordenden av Kjølvatnet bli stående. Kommunen mener informasjonen på skiltet bidrar til å styrke vannsikkerheten for Kjølvatnet vassverk.

Det er tre ukers klagefrist på vedtakene.

– Håper striden bilegges

Skaun kommune anbefaler hesteeier og grunneiere å gjøre avtale om ferdsel i utmark.

I et eget brev til Bente Fremo, som driver firmaet HesteBente, anbefaler Skaun kommune at hun tar initiativ overfor Moan Sæteråsen veilag for å utforme en avtale om hesteferdsel langs Kjølvassvegen. De anbefaler også at hun inngår liknende avtaler med grunneierne. Vedlagt brevet er også et hefte om ferdselskultur for hest i utmark mynta på hestefolk og grunneiere.

– Vi ønsker at skader påført av hest eller andre i utmark reduseres til et minimum samt at friluftslovens formål om fri ferdsel i utmark respekteres. Vi ønsker at konflikten mellom grunneiere og hestefolk i området ved Kjølvassvegen bilegges. Her mener vi det er fornuftig med formalisering av bruk av utmarka. Vi ser også at større smidighet fra alle parter vil kunne bidra til at konfliktnivået dempes, heter det i brevet fra Skaun kommune som er signert enhetsleder Edvin Langmo og kulturkonsulent Steinar Haugen.

Dette sier friluftsloven:

«Eier eller bruker av grunn må ikke ved stengsel eller på annen måte vanskeliggjøre ferdsel, opphold, bading eller høsting som er tillatt i denne lov, med mindre det tjener hans berettigete interesser og ikke er til utilbørlig fortrengsel for allmennhetens utøvelse av allemannsrett.

Uten særskilt hjemmel er det ikke tillatt å sette opp skilt eller på annen måte kunngjøre forbud mot ferdsel, opphold, bading eller høsting som er tillatt i denne lov.

Stengsel, skilt eller kunngjøring som er i strid med denne paragraf, kan kreves fjernet etter § 40. »

Friluftsloven § 13

Nettinggjerdet går langt ut i terrenget fra bommen, og grunneieren har også satt opp blå nylontau langs vegen inn mot bommen for å sperre ytterligere for hest. Bildet er tatt i januar 2014. Foto: Marte Mona