Fiskerestauranten Fru Inger hadde tidligere tilhold i lokalene rett ved sentralstasjonen. Etter en tid med sviktende drift, måtte restauranten legge ned i 2009. Det hjalp ikke at kjendiskokken Eivind Hellstrøm gjorde et forsøk på å redde plassen. Etter det har det vært diverse aktører inn i bygget.

Nasjonalromantisk

Men nå er det Sveinung Sundli og hans partnere som skal prøve lykken på bryggekanten. Fra før driver han Kafe Skuret, som ligger vegg i vegg. Sammen med seg på den nye restauranten har han kona Siv, kjøkkensjef Lars Laurentius Paulsen og restaurantsjef Helene Rise. I tillegg er Yngve Bolstad Johansen inne som investor

– Vi skal servere norsk mat på en fandenivoldsk måte. Gjerne nasjonalromantisk, men ikke ala Egon. Vi skal ta utgangspunkt i tradisjonene og det lokale, men være like åpne som med Gåte og Storåsfestivalen, sier Sundli.

Han mener at det finnes fantastisk mat fra alle verdenshjørner i Trondheim, men at det mangler det helt store på typisk norsk mat. Blant annet så skal mann ikke bli overrasket om man får servert mat med mose, hest eller deler av dyret dyret man ikke er vant med.

– Det er ikke mye stolthet rundt norsk mat, men vi har fått tak i en kokk med pondus på alle måter. Han har vært matspaltist for DN, VG, forfatter av en veldig populær grillbok, er tidligere kjøkkensjef på blant annet St Lars og Tranen.

Restauranten får navnet Troll, og vil åpne i løpet av februar.

Håndverksarbeid

Navnet forplikter litt på interiørsiden, men der ble en gammel kompis redningen.

– Jeg var tilfeldigvis og pratet med Ola I. Solem. Vi sleit med å finne møbler, men Endre Hove sa at «vi kan lage stoler». En kreativ prosess på en halvtime, kort betenkningstid og vips, så var avtalen inngått. Resultatet har blitt fantastisk, sier Sundli.

Storås trevare spesialiserer seg på dører og vindu, men hadde ingen problemer med å kaste rundt arbeidsstokken for dette prosjektet.

– Det er noe med omstilling og å tørre å gjøre det. Når det handler om tre, da hiver vi oss rundt og er fleksibel. Jeg har alltid hatt lyst til å beholde kompetansen blant folket, ikke få inn kompetanse i maskiner. Vi kan ikke konkurrere mot høy teknologi, men selv om det har vært arbeidskrevende, så fikk vi laget en modell og gjort et håndverk, sier Solem, som mener hele prosessen har vært veldig inspirerende.

Gammelt interiør

Sundli har selv jobbet for Storås trevare i sine yngre dager. Han har blant annet vært med og samlet inn noe av materialet som er brukt. For det er ikke nytt, det som er bearbeidet denne gangen.

Solem har alltid hatt som hobby å samle på gamle hus og komponenter. Han har samlet fra fjell, sæter og gamle gårdsbruk. Dette har han gjerne gjort sammen med kompanjongen Steinar O. Olsen.

– Det har vært litt å sortere. Jeg har plukket i distriktet, og har samlet og gjemt. Det er artig at det kommer til anvendelse. Det er gjenbruk over hele fjøla.

Materialet som er brukt har en alder på mellom 200 og 250 år gammelt, og det har gått med utrolig mange timer på bearbeiding. Men nå er prosjektet ferdig, og onsdag denne uken var siste leveranse.

Over 100 sitteplasser har det blitt. Noe fastmontert, noe flyttbart. Det er laget omtrent 70 stoler, benker, langbord, småbord og runde bord. Noe til uteservering, noe skal stå innendørs.

– Det blir forhåpentligvis en plass med sjel. Jeg tror det ble et bra produkt, og jeg tror det kan være god reklame for oss, sier Solem.

Gamle forretnings-

partnere

Solem omtaler seg selv som en bygdeoriginal som vil skape noe. Sammen med Sundli har han vært med på både Gåte, Storåsfestivalen og Familien i Trondheim.

– Jeg ble jo kjent med Sveinung gjennom min yngste datter. Det lille forholdet dem i mellom tok slutt, men vi har hengt sammen hele veien. Og jeg satser på at det kommer nye eventyr, sier Solem med et smil.

Høy kvalitet

Restauranten åpner 26. februar.

Denne uken starter forberedelsene, med blant annet prøvesmaking av mat og vin. Sundli tror det skal gå bra.

– Vi tilfører noe som ikke finnes fra før. Det blir husmannskost, men det blir sikkert ikke så mye kjøttboller i brun saus, da i så fall som en «dagens» eller med en heftig vri. Folk er glade i å gå ut og spise, og her skal de få høy kvalitet i en middels prisklasse, både husmannskost og mer spennende retter.