Samtlige aktører «nedenfor» fylkesveien er tatt med. Du kan bli overrasket over både antall virksomheter, variasjonen i størrelse på den enkelte og mangfoldet i det de holder på med.

Øystein Lomundal (22) er fjerde generasjon i familiebedriften.

Transport i fjerde generasjon

Tredje generasjon Lomundal sitter i hver sin sjefsstol i dag. Karl Øyvind og Solveig Lomundal er barnebarn av Ellef Lomundal (1911-1990), som starta virksomheten tilbake i 1953. Seinere tok sønnen Bjørn over, før han ga stafettpinnen videre.

I dag er Karl Øyvind daglig leder, mens han og søstera Solveig har 50:50 prosent eierandel i bedriften. De styrer virksomheten fra hvert sitt kontor vegg i vegg - med skyvedør i glass mellom seg. Vi har inntrykk av at den står åpen hele tida.

Føler ikke press

Nå er fjerde generasjon på full fart inn i korridorene hos Lomundal Transport.

— Jeg lukter litt på hvordan det er å jobbe her, sier Øystein Lomundal (22), sønn av Karl Øyvind.

— Og hvordan lukter det?

— Det å drive et slikt firma handler om mye mer enn å sitte bak et ratt og kjøre bil, sier Øystein Lomundal med et smil.

Han jobber i dag i administrasjonen, noe han har gjort siden september i fjor. Han er ferdig med lærlingetida i faget hos en annen aktør, og han har alle nødvendige sertifikater på plass. Han forsøker nå å finne ut om han trives best bak rattet eller bak en kontorpult.

— Føler du noen forpliktelse til å føre familiebedriften videre, eventuelt i sjefsstolen på sikt?

— Jeg føler meg ikke forpliktet, men det er stort å få komme hit og jobbe sammen med både min far, tante og broren min, som er sjåfør i selskapet. Jeg har ikke bestemt meg for noe ennå, sier han.

«Gasseffekten»

Lomundal Transport er en midtnorsk veteran i sin bransje, og er godt synlig på veiene. Ikke bare er Lomundal-logoen velkjent, det er også bilene som er merket GasTrans Hemne, et datterselskap som ble etablert i 1996 sammen med daværende HOB etter etableringa av Statoils metanolfabrikk og tilhørende anlegg på Tjeldbergodden.

Fakta

Omsetning: 99,2 mill. (begge firma)

Ansatte: 50 (begge firma)

Etablert: 1953 (Lomundal), 1996 (GasTrans)

Berit Aunli er ute etter det gode kleskjøpet hos Marianne Vik.

Butikk skifter navn

Vekk med Avec! Marianne Vik døper om butikken til Mariannes.

— Jeg skal få opp nye skilt på veggen, sier Vik, som dagpendler fra Vuttudalen i Snillfjord til Kyrksæterøra.

Butikken skal fortsatt ha det samme særpreget som fra Avec-tida; med en sosial møteplass med lesestoff, LP-plater på veggene og et utvalg av klær som også tar hensyn til både damer og menn som trenger størrelser litt «over snittet».

Butikken ligger på Lankan, i samme lokaler som tidligere har huset både dagligvarebutikk og Expert.

Fakta

Omsetning: Ikke relevant grunnet etableringstidspunkt

Ansatte: 2

Etablert: 2017

Tove Løseth og Harald Strandheim har inntatt sofaen - selv om det vanligvis ikke er mye tid til det.

Nå er hele etasjen møblert

Møbel-Fiske valgte å etablere seg i Hemne i 1999, og har siden den gang bare vokst og vokst.

— Vi har utvidet fire ganger, og har nå fylt hele etasjen på ca. 1000 kvadratmeter, sier daglig leder Tove Løseth.

Etter å ha hatt blant andre både Blakstad Bilsalg og Hemne Treningsstudio som naboer vegg i vegg, har Møbel-Fiske tatt over lokalene disse har flyttet ut fra. I dag er det «et tak» til nærmeste nabo – Europris i etasjen over.

Forklaringa på suksessen er ifølge Tove Løseth lokal lojalitet.

— Hemnværingene er veldig flinke til å bruke butikken. I tillegg har vi mange hyttefolk som kunder, sier hun.

Møbel-Fiske AS, som er tilknyttet Fagmøbler-kjeden, har hovedkontor i Surnadal.

Fakta

Omsetning: 8,3 millioner

Ansatte: 2

Etablert: 1999

— Skrivesaker er populært som aldri før, sier Per Eivind Moltubakk.

En veteran med blyant og papir

Kontorteknikk er blant veteranene i Hemne på detaljhandel. I dag er det trolig bare Motesenteret og Hemne Blomsterforretning som slår dem.

Kresen på penner

— Jeg starta butikken sammen med min bror Hans Jørgen under navnet Brødrene Moltubakk i 1986. Det hele starta i Lundbygget, der Hemne Husflidslag har tilhold i dag. Vi var i starten flere steder i samme bygg, og flytta etter hvert til Hemne Kraftlags lokaler, før vi endte opp her på Lankan i 2009, forteller eier og daglig leder Per Eivind Moltubakk.

Han har temmelig sikkert «Hemne-rekord» i salg av penner, blyanter, papir og skriveblokker. Og han ser ikke at slikt «gammeldags» utstyr forsvinner.

— Vi vil nok beholde det i minst en generasjon til. Penner er høy kvalitet selger fortsatt godt, sier Moltubakk, også også forhandler kontormøbler og -maskiner.

Årganger med dagbøker

Det er flere varer med litt nostalgisk preg som fortsatt er bestselgere.

— Det er mange, de litt godt voksne, som skriver dagbok; om været, hendelser og mer til. De vil ha bøker med stiv perm og papir av høy kvalitet. Det er nok mange som har flere årganger av private dagbøker, sier Per Eivind Moltubakk.

Fakta

Omsetning: 3,1 mill.

Ansatte: 2

Etablert: 1986

John Arve Stallvik på området som nå fylles ut ned mot sjøen.

En gigant blir enda større

Du har kanskje lagt merke til skytteltrafikken av lastebiler som frakter steinmasser gjennom sentrum av Kyrksæterøra?

De kommer ned fra Stølan, kjører via Storøya og ned Hellandsjøveien, før de svinger inn på Vessøra industriområde, forbi Falksenteret og «forsvinner» ned mot sjøen.

Over 100 millioner

Det er selve grunnarbeidet for utvidelsen ved Aqua Gen som pågår for fullt. Mellom 80 000 og 90 000 kubikkmeter masse skal sørge for at tomta blir ca. 50 prosent større. Utfyllinga, som i hovedsak skjer i sjøen, vil utløse behov for revidering av alle kart. Her blir det mer land og mindre sjø.

John Arve Stallvik, som er driftsleder ved landanlegget i Hemne, antyder en prislapp på vel 100 millioner kroner. Bare massefyllinga koster 14 millioner.

Datter i Chile

Bedriften, som er en del av et stort, tyskeid avlsselskap, produserer rogn. For tida til kunder bare i Norge. Årsaken er sykdom, det mest sårbare ei slik næring blir utsatt for.

— Det ble påvist ILA ved vår avdeling på Tingvoll i fjor. Dette medførte at anlegget mistet tillatelsen til å eksportere rogn. På bakgrunn av at det ble fraktet fisk fra Tingvoll til Hemne, mistet også Hemne sin mulighet til å eksportere rogn til utlandet. Reglene er så strenge at også vi ble ilagt karantene. Mattilsynet bestemmer når den oppheves, sier Stallvik.

Aqua Gen, med hovedkontor i Trondheim, har i tillegg avdelinger i Steigen og Ørsta. Totalt antall ansatte i Norge er på ca. 130. I tillegg har de 120 på lønningslista ved datterselskapet i Chile.

Helt uforutsett

Men sykdomsutbruddet forplanter seg også til utbygginga i Hemne.

— Den allerede planlagte byggingen av et rognlager for 40 millioner kroner på Tingvoll ble fremskyndet som et sikkerhetstiltak. Samtidig kjøpte Aqua Gen anlegget på Ørsta for landbasert stamfiskproduksjon i 2017, og har satt i gang en nødvendig utvidelse der for ca. 80 millioner. Det er dermed investert for store summer på kort tid i produksjonsanleggene til Aqua Gen. Dette vil trolig føre til at vi må forskyve planlagt byggestart her i Hemne fra 1. oktober i år til utpå våren 2019 en gang, sier Stallvik.

Blant de største

Utbygginga består av et nytt avlssenter på land, med et topp moderne vannbesparende resirkuleringsanlegg. Blant annet letter det og gjør temperaturstyringa av vannet rimeligere. Ved å oppbevare laksen over lengre tid på land enn i sjøen, reduseres også eksponeringa for lakselus.

— I Hemne-målestokk er dette ei betydelig investering, sier John Arve Stallvik.

Arbeidsplassen er stor og viktig i lokalsamfunnet. Tidligere Hemne-ordfører Johan Stølan (1939–2016) uttalte i 2009 følgende da han ble intervjuet av ST i anledning 70-årsdagen sin:

«Gassilandføringa på Tjeldbergodden og Aqua Gen er de to etableringene jeg rangerer høyest på lista over ting som skjedde mens jeg var ordfører», sa Stølan – og det sier litt om dimensjonen på anlegget som ble lagt til Hemne i 1985.

Fakta

Omsetning: 200 millioner (Hemne),

700 millioner (hele konsernet)

Ansatte: 50 i Hemne (130 totalt i

Norge, 120 i Chile)

Etablert: 1985

Geir Blakstad er daglig leder for all virksomhet i Blakstad Auto AS.

Bilsalget inn i morselskapet

De skal disponere lokalene ei god stund til, men i realiteten eksisterer ikke lenger selskapet Blakstad Bilsalg AS. Det er nå fusjonert sammen med morselskapet Blakstad Auto AS – som altså ligger på «feil» side av veien med tanke på hva som defineres som Vessøra Industriområde.

Skilt ut – og slått sammen

— Vi bygger ut verkstedet sammen med en ny bilhall, slik at også bilsalget på sikt flyttes over på sørsiden av fylkesveien, sier Geir Blakstad, som er daglig leder for alle virksomhetene i selskapet.

Han forteller om ei betydelig utbygging/ombygging som innebærer store endringer. Prosjektet er ennå støpeskjea, og investeringsbudsjettet er derfor ikke klart.

— Flere enheter på stasjonen blir berørt av utbygginga og ombygginga, sier han.

Blakstad Bilsalg ble en del av Blakstad Auto i fjor sommer. Bilsalget ble var i sin tid også underlagt morselskapet, men ble senere skilt ut som eget AS. Men enn så lenge er altså bilhallen fortsatt på Vessøra-siden av fylkesveien, og tas derfor med i denne oversikten over Vessøra Industriområde.

Fakta

Omsetning: 8,5 millioner (omfatter kun bilsalget)

Ansatte: 2 (kun knyttet til bilsalg)

Etablert: 1966 (Blakstad Auto)

Hanne Kristin Årvåg og daglig leder Einar Lervik i Bygger'n-butikken på Vessøra.

Blir lagt merke til

Søskenbarna Einar og Arne Morten Lervik er i dag tredje generasjon i familiebedriften som starta som sagbruk i 1950. Dagens Bygger'n Lervik ble en realitet flere tiår seinere.

Positivt førsteinntrykk

Det er en prisbelønt virksomhet som ligger nede ved sjøkanten. I 1999 fikk de prisen for Årets bedrift i Hemne, og flere ganger har Bygger'n-kjeden gjort stas på butikken i form av utmerkelser.

Hele anlegget fikk i 2011 et løft da den gamle butikken på ca. 150 kvadratmeter ble revet og et nybygg på 550 kvadratmeter åpnet. Bygger'n Lervik har hatt bistand fra Sørli Arkitekter AS for å finne løsninger som knytter gammel og ny bygningsmasse sammen på en tiltalende måte.

— Vi ble litt større, nyere og mer moderne, sier daglig leder Einar Lervik forsiktig.

— Er det viktig at kunden får et bra, visuelt førsteinntrykk?

— Det er positivt at det ser bra og ryddig ut, både inne og ute. Det er viktig både for kunden og oss som jobber her.

Dobler omsetninga

Aktiviteten hos Bygger'n Lervik kan leses ut fra sesongvise omsetningstall, nesten på samme måte som strømforbruket på julaften. I sommermånedene spretter kurvene til værs. Bedriften nyter godt av at Hemne er en stor hyttekommune.

— Hyttekundene utgjør en bra andel av vår omsetning. Den blir nok doblet i høysesongen. De fastboende er også trofaste kunder, sier Lervik.

Einar og Arne Morten Lervik har i dag 50:50 eierandel i bedriften.

Fakta

Omsetning: 28,3 millioner

Ansatte: 4

Etablert: 1991 (Sagbruk fra 1950)

Daglig leder «Alfi» Mandal sammen med to av de ansatte, Irene Sætherbø (til venstre) og Esther Kristine Karoline Gjersdal.

Fra tilkallingshjelp til daglig leder

— Det er en liten eventyrhistorie, sier Alfi Mandal, daglig leder ved Europris.

Han husker godt telefonen han fikk en oktoberdag i 2015.

Lærling hos Jysk

— Europris hadde lyst ut stillingen som daglig leder internt, og jeg var en av søkerne. Jeg hadde da vært tilkallingshjelp i ca. to og et halvt år, men aldri hatt fast stilling. Derfor ble jeg både litt paff og stolt da distriktssjefen ringte og tilbød meg jobben, sier Mandal.

I dag har han derfor ansvaret for seks ansatte - seg selv inkludert - og en butikk på ca. 1000 kvadratmeter.

— Det har vært spennende og givende, sier mannen som gikk salg og service på Hemne videregående skole, og hadde lærlingetida si hos Jysk på Orkanger før han inntok sjefsstolen.

— Hva er dine beste egenskaper?

— Tja, kanskje andre burde svare på det... Men jeg tror jeg er flink til å behandle folk, jeg er utadvendt og ikke spesielt sjenert.

Fakta

Omsetning: 18 millioner

Ansatte: 6

Etablert: 2009

Dette er lederteamet i G-Bygg. Fra venstre, Emil Solberg, Jan Hammerdal, Ole Aleksander Jamtøy Heggvik og Rolf Halvorsen.

G-en er fortsatt med

Det var Gunnar Hanssen som etablerte G-Bygg tilbake i 1989. G-en står for Gunnar. Den kunne også ha stått for Gründer.

I 2007 solgte han seg nesten helt ut av firmaet, men beholdt ti prosent av aksjene. I dag er det daglig leder Emil Solberg, Jan Hammerdal og Rolf Halvorsen som har hver sin like store andel av den siste 90-prosenten.

Utsikten frister

G-Bygg er og har vært med på det meste i Hemne. I dag er det klubbhuset i Ånesøyan og utbygginga på Holla som er blant de dominerende aktivitetene.

Firmaet planlegger også et større boligprosjekt med 50–70 boenheter på Vollanekra, like overfor Misjonshuset på Kyrksæterøra. En detaljert reguleringsplan er under arbeid. Ca. 20 navn står på lista over mulige kjøpere som har latt seg friste av sjøutsikten de får.

Eierne og initiativtakerne er kanskje inspirert av sin egen utsikt, ytterst på spissen ut mot Hemnfjorden som Vessøras nordligste aktør!

Fakta

Omsetning: 36,8 millioner

Ansatte: 24

Etablert: 1989

Harald Traa og Ina Furulund sjekker siste finish på en pipehatt til en kunde.

Fra ledighetskø til full jobb

Både daglig leder Harald Traa og Ina Furulund var for inntil bare kort tid siden arbeidssøkere. Så ble Traa kjent med at Tormod Dalum skulle avvikle sin blikkenslagervirksomhet i Hemne. Han kjøpte like godt alt inventar og utstyr, og er i dag leietaker i lokalene som ligger rett overfor Blakstad Auto. Dermed var Blekkenslager'n AS et faktum.

Det «rare» navnet

Traa var tydelig på at han ikke kunne drive alene, og nylig ble Ina Furulund ansatt som blikkenslager. Om få dager er en tredjemann på plass.

Han har også flere planer på gang.

— Vi skal bygge kundemottak og flytte hovedinngangen for på den måten å bli mer synlig fra veien, sier Traa.

— Hvorfor Blekkenslager'n – med «e»?

— Ganske enkelt fordi domenet Blikkenslager'n – med «i» – var opptatt!

Fakta

Omsetning: 161 000 (gjelder tre måneder i 2017)

Ansatte: 3

Etablert: 2017

Erik Snekvik er senterleder for 20-årsjubilanten Falksenteret.

Jubilant har vokst i flere trinn

7. mai er det 20 år siden Snekvik Eiendom, Ove Aunli og Reidar Klungervik etablerte Falksenteret. Hemne hadde fått sitt første kjøpesenter, selv om en trio i Øragata hadde åpne dører mellom sine butikker en periode før det.

— Begynnelsen på Falksenteret besto av sportsbutikk, gavebutikk, jernvarebutikk og Rema 1000 med sin dagligvarebutikk, forteller senterleder Erik Snekvik.

Ringvirkninger

Eierstrukturen siden starten er noe endret fram til i dag. Det er også arealet etter flere byggetrinn.

— I 1998 hadde vi ca. 2000 kvadratmeter butikkflate. I dag ligger vi på ca. 6500. Når utbygginga for Cubus er ferdig i høst, er vi på rundt 7000 kvadratmeter, sier Snekvik.

Virksomheten har også gitt ringvirkninger.

— Aktiviteten har blomstret også rundt senteret; i Snekvikbygget og det vi kaller «Dvergfalksenteret», altså Sødal-eiendommen i Lankan. Det har derfor vært en ønsket utvikling, sier senterlederen.

— Hvordan markeres 20-årsjubileet?

— Vi skal ha en intern feiring for oss ansatte i april, og så vil kundene nyte godt av en del gode tilbud ut over året.

Fakta

Butikker/virksomheter: Jernia, Nille, Hansen & Dysvik, Falk Klær, Mille og Mini, Ringo, Sport 1, Savanna, Vitus Apotek, Kafé Koselig, Coop Extra, Salong 90, Søvesten. Cubus åpner butikk i løpet av høsten.

Omsetning: 175 millioner (2016-tall som også omfatter Eurosko (nå avviklet) og Falksenteret Gulv- og Malerservice – tallet omfatter ikke Søvesten som ble leietaker i fjor).

Ansatte: ca. 85

Etablert: 1998

Fra venstre Knut Totland, Helene Os og Ola Moltubakk står gjerne til tjeneste hvis du tenker på å skifte navn og logo.

De elsker navneskifter

Da Hemne Kraftlag i fjor høst kunngjorde at de skiftet navn til Sodvin, steg spenninga hos Moltubakk Skilt og Reklame. Det er de som fikser sånt; nye logoer og ny uniformering ved et navneskifte.

Reformoppdrag?

Og daglig leder Ola Moltubakk, Helene Os og Knut Totland fikk oppdrag i massevis etter den mye omtalte endringen hos en av storebrødrene i lokalt næringsliv. Det samme skjedde i forbindelse med at Hemne Sparebank endret navn fra Sparebanken Hemne.

Moltubakk Skilt og Reklame lever av at andre fornyer seg, og med tanke på kommunereformen, med nytt kommunenavn, nytt kommunevåpen og reuniformering av blant annet en stor bilpark, kan tida framover fort bli ei gullgruve for bedriften.

Fakta

Omsetning: 2,5 millioner

Ansatte: 3

Etablert: 1995

Rannei Fjærli har fått utrolige mange millioner ut av få kvadratmeter i Melk-Rampen.

Minst – men likevel størst

Melk-Rampen står det på et ganske så diskret skilt over inngangsdøra. Inne i et hjørne finner vi Rannei Fjærli og butikken hennes.

På ca. 50 kvadratmeter – nesten bygd som et ekstra rom i tilknytning til Hemne VVS, er det faktisk størst omsetning per ansatt på Vessøra.

— Omsetninga i fjor kom på 5,3 millioner kroner, forteller Rannei Fjærli, den eneste ansatte i butikken.

Ser knapt veggene

— Hvordan er det mulig for én ansatt å generere ei så stor omsetning?

— Kundene! Gode og trofaste kunder, både innenfor landbruk, andre næringer og private, sier Fjærli, som i 15 år var ansatt og i åtte av disse var daglig leder ved Innkjøpslaget på Kyrksæterøra.

Det er knapt mulig å skimte en vegg inne på Melk-Rampen. Her henger det ulike typer verneutstyr i form av klær og sko, her er det hestesko og dyrefôr/fuglefrø, og her finner du alt du trenger til hagen. Med mer.

Har vurdert flytting

Etter at hun åpnet butikken i 2014, har hun justert kursen litt for finne det optimale sortimentet. Hun har helt tydelig lyktes godt.

— Vurderer du å utvide og ansette flere folk?

— Skal jeg utvide butikken, må jeg finne nye lokaler, noe jeg så smått har forsøkt. Men samtidig greier jeg meg utmerket her så lenge kundene finner butikken. Når det gjelder flere ansatte, skal jeg i første omgang forsøke å finne noen som stepper inn på lørdager for at jeg selv skal få litt mer fri.

— Hvorfor navnet Melk-Rampen?

— Det er vel noe som henger igjen fra barndommen. Det var ved melkerampen vi møttes og var sosiale. Det er et positivt og godt ord.

Fakta

Omsetning: 5,3 mill.

Ansatte: 1

Etablert: 2014

Alltid beredt på vaktrommet. Fra venstre: Tor Einar Bertelsen, Stig Ove Støen (stående), Bente Sandven, Åge Ivar Harjo, Lars Moe og Odd Petter Dyrnes.

Alltid i rute

Denne gjengen kjører ikke etter rutetabellene til AtB. De kjører nå du ringer. Døgnet rundt.

Fri, men på jobb

Hemne Taxisentral ble i 2010 flyttet til området ved Falksenteret etter å ha stått i 26 år mellom Saga Senter og Sagatun. Årsaken til at det ni tonn tunge huset måtte flyttes, var etableringa av Kiwi og behov for parkeringsareal.

I dag er det fire løyver for taxi i Hemne. Disse er det Stig Ove Støen, Odd Petter Dyrnes, Lars Moe og Thor Einar Bertelsen som har. De har hver sine innleide sjåfører.

Da ST var innom sentralen i forrige uke, var hele seks ansatte samlet. Det er sjelden kost. Men det sier kanskje noe om arbeidsmiljøet.

— Jeg er egentlig ikke på jobb nå, men er innom en tur likevel. Det ble litt kjedelig å sitte hjemme, sier Lars Moe.

Fakta

Omsetning: 6 millioner (fire løyver)

Antall ansatte: 8

Etablert: 1984

— Vi merker godt stor aktivitet i Hemne, sier daglig leder Erik Stølen.

Omsetningsrekord

Bolig og Næringsbygg AS kunne bokføre omsetningsrekord i 2017.

— Vi havnet på 40 millioner kroner, og vi har nok aldri før vært på et slikt nivå, sier daglig leder Erik Stølen.

Ansetter prosjektleder

Både leilighetsprosjektet Elvebredden, som bygges mellom Søa og Kulør'n, og oppdrag for Holla utgjør en stor del av beløpet. Et av oppdragene på Holla hadde en kontraktsverdi på ca. 6 millioner kroner. Generelt forteller Stølen om høyt aktivitetsnivå.

— Vi har merket en jevn økning på alle hold her i Hemne. Det er veldig mye som skjer, sier han.

— Hvordan har starten på 2018 vært?

— Vi har en bra ordrereserve og ser mange muligheter. Men om vi slår omsetningsrekorden fra i fjor, tør jeg ikke si noe om.

Bolig og Næringsbygg har søkt etter prosjektleder for å ta hånd om stadig flere oppdrag. Vedkommende kan bli ansatt i disse dager.

Fakta

Omsetning: 40 millioner

Ansatte: 20

Etablert: 1991

Mona Susanne Tetlie stortrives som rørlegger.

Overtalt av faren

Mona Susanne Tetlie hørte stadig vekk at pappa Einar snakket varmt om rørleggerfaget. Til slutt hun seg overtale. I 2004 ble hun lærling og senere fast ansatt i firmaet Hemne VVS. Hun har ikke angret.

— Det er kjempeartig, jeg stortrives. Pappa hadde helt rett i at ingen dag er lik den andre!

Den gang var det slett ikke vanlig at kvinner valgte rørleggeryrket.

— Jeg hadde kun hørt om ei dame som var ansatt hos Solligård i Orkdal som hadde valgt det samme. Men tidene har forandret seg, i dag er det slett ikke noe uvanlig, og vi har en kvinnelig lærling i bedriften, sier Mona Susanne Tetlie, for tida fungerende daglig leder i farens sykefravær.

Gir aldri opp

For tida, da ST snakket med Mona i forrige uke, var det tining av vannrør som dominerte ordrelista.

— Ja, det er tinetid og masse frysing på jobb.

— Får du lyst til å gi opp noen gang?

— Det er vel et begrep som ikke eksisterer i faget, vi vil heller ha den gode mestringsfølelsen når jobben er gjort. Og vi fikse ting for kunden, hvis ikke blir det ofte krise. Men det hender vi kommer borti utfordringer som blir både mer tidkrevende og dyrere enn det vi først så for oss, og det skjer av og til at vi må ta opp et gulv, rive vegger og spa opp ei plen eller en gårdsplass.

— Du kommer til å fortsette som rørlegger?

— Ja, det skal jeg.

Fakta

Omsetning: 4,6 millioner

Ansatte: 4 + 1 lærling

Etablert: 2000

Per Ole Taftø er både «sjømann og landmann».

Graver i jorda – borer på havbunnen

I 2006 fikk Per Ole Taftø jobb på Åsgard-plattformen i Nordsjøen. Han starta samtidig på en arbeidsturnus som innebar to uker på jobb og fire uker fri.

— Det høres sikkert ut som en luksustilværelse, men vi jobber det samme antall timer som en «vanlig» arbeidstaker. Det er bare veldig intenst de to ukene det står på, sier Per Ole Taftø.

Oppdrag i kø

Men for den arbeidsglade hemnværingen ble fire uker fri i overkant mye.

— Æ har itj ro i ræva te å sett heim i stua, sier han med et smil.

Derfor tok det bare et år før han etablerte firmaet Taftø Maskin AS. Han ville fylle fridagene med mer jobbing.

I dag leier han lokaler både på Vessøra og på HOB. To gravemaskiner og en traktor utgjør maskinporteføljen, og han har to ansatte i sine rekker.

— I dag er luksusproblemet at vi nesten har for mye å gjøre. Det pågår storstilt utbygging av fiber i Hemne, og vi har fått gravearbeidene i Haugen boligfelt. De øvrige store boligfeltene står for tur, og vi har håp om å få oppdrag på disse også, sier Taftø.

Selv stortrives med å veksle mellom å grave i jorda i fire uker og bore på havbunnen i to uker, og har tenkt å fortsette med det.

— Jeg stortrives, sier Per Ole Taftø.

Fakta

Omsetning: 1,5 millioner

Ansatte: 3

Etablert: 2007

Daglig leder Tore Stavås (til venstre) sammen med montør Jørund Sæther.

Merker at mye skjer

Helt ned mot Haugaelva, i leide lokaler hos Sagøy Eiendom AS, har Hemne Blikk sin litt «usynlige» base. Derfor er det nok firmaets biler, med navn og logo, som er de beste markedsførerne av virksomheten.

Godt naboskap

Her, i likhet med mange andre bedrifter for tida, er det trangt om plassen i ordrebøkene.

— Vi merker godt at ting skjer. Den siste tida har vi hatt flere lokale oppdrag; garderobeanlegget i Ånesøyan, tre forskjellige prosjekt på Holla, og vi har hatt oppdrag for Aqua Gen og Lian Trevarefabrikken, forteller daglig leder Tore Stavås.

De er også ofte inne som underleverandør hos sine gode naboer på industriområdet, G-Bygg og Bolig og Næringsbygg, samt for mindre snekkere som driver sine enkeltmannsforetak.

— Også Aure er et bra marked for oss, sier Stavås.

Fakta

Omsetning: 4,7 millioner

Ansatte: 3

Etablert: 2005

Lars Ole Hageskal er daglig leder i suksessbedriften Lian Trevarefabrikk.

«Dejlig å være dansk - på Vessøra»

I 2013 feiret Lian Trevarefabrikk 100-årsjubileum. I dag, fem år seinere, er antall ansatte og bedriftens alder det samme - 105. Og selv om veksten ikke har så jevnt at den tilsvarer én i pluss for hvert leveår, er det fortsatt vekst som gjelder.

Klar for 100 nye

— Vi er godt fornøyd med veksten fra 2016 til 2017. Vi har oppnådd det vi ønsket oss, sier daglig leder Lars Ole Hageskal, etter at han i fjor kunne legge fram tidenes beste omsetning på nærmere 160 millioner kroner.

Nå har den danske eieren Dovista en strategi om ikke å offentliggjøre siste års omsetningstall og resultat før litt lenger utpå året. Derfor kan han ikke røpe 2017-tallene ennå.

— Det jeg kan si er at vi er fornøyd. Vi er inne i spennende tider, og er klar for 100 nye år!

Prikken over i-en

Lian Trevarefabrikk produserer vinduer for prosjektmarkedet. Bedriften leverer til hele landet, og hvor enn du er, er det store muligheter for å få øye på den karakteristiske blå-hvite logoen med den oransje prikken over i-en.

Dette kunne også ha vært et slagord på Lian. De strekker seg stadig høyere for å bli bedre og større - for å sette prikken over i-en, i en bransje med tøff konkurranse.

Fakta

Omsetning: 159,5 mill.

Ansatte: 105

Etablert: 1913

Harry Sagøy driver både transportvirksomhet og utleie på Vessøra.

Både kortreist og langreist

Etter at Harry Sagøy etablerte Sagøy Varetaxi i 1990, har han jevnt og trutt sikret seg store og trofaste kunder. Flere av de sju bilene, av ulik størrelse og som brukes til ulike formål, er mer eller mindre fast booket til havbruksaktører som Aqua Gen og Marine Harvest, og én for Postnord.

— Det gir trygghet og forutsigbarhet, sier Harry Sagøy.

Fem års jobbgaranti

For eksempel er semitraileren som er øremerket Postnord, bestilt på femårskontrakt.

— Vi har hatt avtale med Postnord i 10-12 år nå, og når vi skriver under en femårskontrakt, betyr det at tre ansatte har jobb i fem år, sier han.

Noen av sjåførene må også trives ekstraordinært godt bak rattet.

— To av mine sjåfører kjører rogn fra Sortland og Bodø i nord, til Stavanger i sør. De er skapt slik at dess lengre turer de får, jo bedre er det, humrer han.

Foruten havbruksnæringa, har Sagøy også flust av oppdrag innenfor landbruksbaserte næringer, pluss mange «internoppdrag».

— Det er godt naboskap her på Vessøra, og det er nesten slik at alle gir oppdrag til alle. Det er bra samarbeid, sier Harry Sagøy.

Fakta

Omsetning: 6,7 mill.

Ansatte: 6

Etablert: 1990

Foto: Håvard Sæterbø, HighSky Media