Endelig har også folk i Skaun fått vegnavn i grender og tettsted som gjør at stort sett alle innbyggerne har fått egen gateadresse. Endelig, mener mange. Nå vet de hvor de bor, kan finne hjem igjen om de er i villrede, og kan attpåtil gi folk som kommer på besøk, en gateadresse. Ikke minst er det viktig i forbindelse med sykdom, ulykker og brann, der det er nødvendig å tilkalle nødetater.

Audhild Øye, redaktør Foto: Silje Asbjørnsen

samme som vegnavna er på plass og offentliggjort, så starter også navnedebatten. Det gjelder både navnevalg og ikke minst skrivemåte som «alle», uavhengig av språkinteresse, har en bestemt mening om. Her er meninger og ytringer i alle formater, som nok en gang viser at det er knapt noe som engasjerer mer enn navnesaker.

Saken blir ikke bedre når folk hardnakket hevder at de bor et annet sted enn det nye vegnavnet, som de har fått tildelt, tilsier. Det er kanskje ikke så merkelig, da mange har flyttet inn i nye leilighetskompleks som er blitt tildelt navn av utbyggeren i forbindelse med etableringa av byggekomplekset. Slike navn er sjelden verken historisk korrekte eller i tråd med lokal navnetradisjon.

«Kjært barn har mange navn» og «navnet skjemmer ingen» er uttrykk for hvor viktig navn egentlig er, og i hvor stor grad folk flest har ei formening om hva gata eller vegen deres skal hete. Selv om slike navnesaker engasjerer oss sterkt, bør vi av hensyn til både fortida og framtida, lytte til fagfolk som kjenner både lokal historie og de lokale navnetradisjonene. De nye vegnavna skal forhåpentligvis overleve mange generasjoner etter oss, og samtidig vise tilbake til historiske røtter i det lokalsamfunnet vi lever i dag.

Stedsnavn og vegnavn er en del av vår identitet; en identitet som også nye innbyggere vil bli en del av nå som de er flyttet til et nytt sted. Det er en type historie vi er stolte av. Men da må vi også respektere og ta vare på lokal historie og navnetradisjonen på det stedet vi flytter til, uavhengig av hvilken dialekt vi har med oss i sekken. Alt tyder på at de som har jobbet med vegnavna i Skaun, har gjort et grundig stykke arbeid som blant annet innebærer å ta vare på navn som ellers står i fare for å gå tapt på grunn av mangel på historisk kunnskap og lokal identitet.