Paviljongen er lastet i tre 40-fots konteinere, og innholdet veier tilsammen 34 tonn. Første stopp er hos firmaet Fumigation Services i Joliet sørvest for Chicago der innholdet i kontainerne blir gasset i 72 timer for at uønskede smådyr ikke skal bli med til Norge. Etter planen skal paviljongen komme til Orkanger havn første uka i november.

I rute

Arbeidet med å demontere paviljongen har tatt litt over tre uker. Det betyr at arbeidet ble gjort med bare et par dager med overtid.

– Det skyldes blant annet at de enkelte modulene var festet med kraftig spikring i tillegg til bolter og treplugger, forteller Arne Asphjell.

Det ble ellers ei utfordring å bestemme hvor mye som skulle være med til Norge av originalt materiale.

– Konklusjonen ble å ta med mest mulig av originalt treverk for å ha gode maler til reproduksjon der det blir nødvendig, sier Asphjell.

Eventyrhus

Det viste seg å være svært lite skader på den 122 år gamle bygninga.

– Den vil framstå som ei perle når den blir gjenreist, sier Asphjell som mener at uttrykket «eventyrhus» er et passende begrep for å beskrive bygningen.

Hvor huset skal bli reist igjen, er ennå ikke avgjort, men alle i prosjektgruppa som har jobbet i rekordfart med å få paviljongen tilbake til Orkdal, er overbevist om at paviljongen vil bli en turistmagnet og et viktig minnesmerke over dalførets håndverk og tidlige industri.

Juni 2017

Etter at paviljongen kommer til Orkdal i begynnelsen av november, skal det foretas reparasjoner av bygget.

– Det er mye arbeid som står igjen for å få skikk på bygget. Nå blir det fritt fram for nye dugnadsvillige sjeler, sier Asphjell.

Planen er nå å få paviljongen på plass til juni 2017.

– Dette er en så omstendelig prosess at vi ikke ønsker å ha hastverk, sier Asphjell som er spent på hva kommunestyret vil si om plassering av paviljongen i møtet nå i oktober.

Han påpeker at dugnadsgjengen er enig om at paviljongen bør plasseres der «Wilhelmhuset» står i dag, der deler av helsetjenesten holder til.

– Dette bygget krever armslag, og det må være synlig for publikum, slår han fast.

Sterkt arbeidslag

De som deltok i arbeidet med å demontere paviljongen som de siste årene har vært en turistattraksjon i Little Norway i Mount Horeb i Wisconsin, var Sigurd Kvaale, prosjektleder, Oddmund Stenset, dugnadsansvarlig, Ansgar Selstø, Lars Sølberg og Magnar Brattås fra Knyken, Ottar Solem, Jarle Havik, Eirik Bredesen, Olav Sigurd Fagerholt, Odd Magne Løset, Arne Asphjell, Sigrid Stenset, May Britt Kvaale og Anne Kari Havik.

– Kultursjef Kai Roger Magnetun sto også skikkelig på de dagene han var med oss, sier Arne Asphjell.