– Er man under 18 år og beruset, kommer man ikke inn. Og ikke nok med det. Vi klipper båndet – det vil si adgangsbeviset, slik at det ikke blir mulig å komme tilbake, sier Sveinung Sundli som er initiativtaker til Vannspeilet 2011.

Møte i dag

Det er ennå ikke bestemt hvordan man skal organisere det slik at unge under 18 ikke får kjøpt alkohol. Det skal være et møte mellom festivalen og Orkdal kommune om dette i dag (tirsdag).

Men det er gode erfaringer fra festivaler som Storås og Steinkjer når det gjelder å bruke bånd med forskjellige farger for de over og under 18.

Ikke lovhjemmel

Går man drøye ti år tilbake i tid, vedtok Orkdal kommune en ruspolitisk handlingsplan om at det skulle være 16-årsgrense på offentlige fester i kommunen.

Det viste seg imidlertid at man ikke hadde lovhjemmel for en slik bestemmelse. I den grad politivedtektene har noen aldersgrense, er det 15 år.

Konfirmasjonsalder

– Hovedmålgruppa er fra 18-30, men engasjementet er stort både dem under og over. Kanskje størst blant dem som er under 18. Vi kommer til å forholde oss til det som er vanlig praksis, og det er konfirmasjonsalder, sier Sundli.

Men det som er veldig viktig for oss, og som vi vil signalisere sterkt, er at vi vil opptre mye strengere enn innenfor den vanlige festkulturen.

Snu i døra

– 15-årsgrense betyr ikke at 15-, 16- og 17-åringer kan komme fulle. Det er det bare å glemme. Vi skal ha det bra, kose oss og ha det fint, og da vil det bli slått hardt ned på fyll under 18 år.

– Så en berusa 16-åringa må snu i døra?

– Ja. Og vedkommende får ikke komme tilbake heller. Det samme gjelder også om man er 35 og overstadig berusa. Vi er et kultur- og musikkarrangement. Man skal kunne ta seg øl og et glass vin om man er over 18. Men vi skal skape et arrangement som også KrF skal være fornøyd når festen er ferdig. Vi skal definitivt ikke være som en tradisjonell 16. maifest på bygda. For oss er det veldig viktig at opplevelsen ikke skal drukne i rus.

16-årsgrense

I 2001 ble det inngått avtale mellom kommunen og arrangøren om 16-årsgrense i forbindelse med 16. maifesten i Lauvåsen dette året. Jomar Berg, som den gang satt i styret for Lauvåsen fritidspark, sier til ST at denne avtalen ikke ble inngått etter press eller pålegg fra kommunen.

– Nei, jeg vil ikke si det. Men det var snarere et press vi følte fra bygda og omgivelsene. Derfor ble vi enige om 16-årsgrense, sier Berg.

Verken Berg eller Amund Kvåle, som den gang sto som arrangør av 16. maifesten i Lauvåsen, har i dag sterke meninger om hvorvidt kommunen bør gripe inn og «forhandle» seg fram til 16-årsgrense for festen i Vannspeilet.

Stoler på arrangør

Heidi Vatn, ungdomsleder i Orkdal kommune, sier hun har tillit til at arrangøren ivaretar gjeldende ordensbestemmelser ved å håndheve en streng linje overfor berusede personer i inngangen.

– Jeg stoler på at dette vil gå bra uansett, sier Vatn.

Slipp torsdag

Torsdag vil ST bringe oversikt over hvilke artister som kommer til Vannspeilet lørdag 25. juni.

Ifølge Sveinung Sundli vil billettsalget starte i løpet av denne uka.