Mens travnorge hadde øynene rettet mot Oslo Grand Prix på Bjerke i helga, valgte flere lokale travere å ta turen til Sverige og Østersunds store travfest gjennom året, hvor Jämtlands stora pris ventet som hovedmeny. Og de lokale traverne reiste så absloutt ikke tomhendte heim.

Vant Elitloppet

Først ute var Valley Ivan fra Dorrodalen i Orkdal, eid og trent av far og datter John Einar og Silje Theodorsen. Fredag skulle den meget kapable USA-importen måle krefter mot flere av Sveriges beste hester i Franceska Stars Minne- et løp over maratondistansen 3140 meter voltestart. På samme distansen som Valley Ivan, 3200 meter, sto også verdensstjernen Nahar, som har tjent over 13 millioner kroner, vunnet et av verdens største travløp, Elitloppet (2013), og deltatt i kanskje det aller største løpet, Prix d'Amerique. Mange vil nok hevde at Nahar er over karrieretoppen, men man skal huske at hesten travet på kilometertida 1.10,1 to ganger i fjor og travet på 11-tallet i sin nest siste start.

Strålende andreplass

Orkdalingen Inge Melby bak Valley Ivan så ikke ut til å la seg skremme av sin noe mer meriterte kollega bak Nahar, Robert Bergh, da starten gikk. Runden fra mål fikk Valley Ivan marsjordre fra de bakre rekker, og inn på siste svingen var hesten på plass utenfor lederduoen. Ekvipasjen tapte både fart og posisjon da de ble «kastet» ut i tredjespor da Casanova Sisu og stjernekusken Ulf Ohlsson brøytet seg ut 400 meter fra mål. Sistnevne ekvipasje kvitterte det fine løpet med å spurte inn til seier, mens orkdalsekvipasjen tok en strålende andreplass.

- Vi hadde kanskje vunnet om ikke Ulf Ohlsson hadde kommet seg ut der. Man kan sikkert hevde at jeg burde ha holdt ham inne, men med 125 000 kroner i førstepremie ville ikke jeg holde på retten min og risikere å bli nedkjørt. Min hest brøt litt ut, svensken kom etter, uten at det var tilstrekkelig plass. Jeg valgte imidlertid å gi ham plass for å unngå å bli nedkjørt. Dermed så det ut for dommerne som at jeg slapp ham ut. Men som sagt, alternativet kunne fort ha blitt utrolig mye dårligere hvis vi hadde blitt nedkjørt, forteller Inge Melby.

- Vanvittig god

Valley Ivan landet på kilometertida 1.13,8, som er ei utrolig sterk tid over 3200 meter voltestart. Andreplassen ble belønnet med 62 500 svenske kroner. Nahar så orkdalsekvipasjen aldri noe til.

- Valley Ivan er en vanvittig god hest. Det er knapt noen som løper fra ham på langløp, oppsummerer Melby etter fredagens løp.

I fredagens tredje løp startet Norbest, eid og trent av Morten Blekkan fra Børsa. Med Atle Solhus i sulkyen tok Nrbest en fin tredjepremie på ny rekord, 1.29,0. Innsatsen ble belønnet med 7500 svenske kroner.

Strålende Pave Faks

Lørdag var det duket for V75 og Jämtlands Stora pris som hovedoppslag. I V75-4 startet to lokale hester, meldalingen Pave Faks og orkdalingen Hongslo Gutten, i Sjunga Best Minne med 100 000 svenske kroner i førstepremie. Førstnevnte er alltid i toppen uten galopp, og lørdag klarte Jomar Blekkan å nok en gang lose den galopplystne hesten til John og Trond Mogset feilfritt rundt ovalen. Dermed klinket meldalingen til med en bunnsolidseier på ny rekord, 1.23,6. Seieren var verdt 100 000 svenske kroner, og dette var hestens tredje hundrekronersseier i Sverige siden i fjor sommer.

Harald Kvåles Hongslo Gutten leverte også en råsterk prestasjon til fjerde på kilometertida 1.24,8. Innsatsen ble belønnet med 13 500 svenske kroner.