Tirsdag og onsdag denne uka har alle fjerdeklassingene i Orkdal vært på Oppstuggu Berbu travelt opptatt med baking og koking, toving og plantefarging.

Intern låvefest

Lørdag 10. juni feirer Orkland bygdekvinnelag seg selv med en intern låvefest på Oppstuggu Berbu i tidsriktig antrekk fra 1927, det året de ble stiftet, og med medbrakt beiningskorg og påfølgende trekkspillmusikk på låven.

På Oppstuggudagen på søndag forteller Jon Fredrik Skauge om driftige bondekvinner som sto bak stiftelsen av Orkland bygdekvinnelag for 90 år siden.

Søndag 11. juni er det åpent hus på den tradisjonelle Oppstuggudagen som åpner med kåseri av Jon Fredrik Skauge, der han forteller om bakgrunnen til at bondekvinner for 90 år siden stiftet eget lag.

Stor aktivitet

- For 90 år siden var det generell stor aktivitet med stiftelse av ulike lag, både idrettslag og musikkorps, sier Kari Tronvoll som er en av de 20–25 aktive i dagens bygdekvinnelag.

- Dessverre er vi uten leder i år, og det er også vanskelig å rekruttere nye medlemmer, sier Tronvoll.

Men om de ikke har leder, og heller ikke er så mange medlemmer, så hindrer det dem heller ikke i år, fra å arrangere åpen dag en av de første søndagene i juni.

Rømmegrøt og leik

Søndag 11. juni blir det altså aktiviteter i alle hus og over hele bygdetunet med blant annet salg av rømmegrøt og skjebladkak.

- Det blir natursti og masse leik for ungene ute på tunet. Og i Pålstad-stua sitter Jorid Bakken som er født og oppvokst nettopp i denne stua, forteller Tronvoll.

Sanitetsmuseum

De som ennå ikke har sett den rikholdige samlinga til Orkdal sanitetsforening, kan ta en titt opp i andre etasje i Sivertsengården hvor sanitetsforeninga har museumslokalet sitt.

Med finværet som er meldt, mener Kari Tronvoll det er all grunn til å legge søndagen utendørs i historiske omgivelser på Oppstuggu Berbu eller Orkdal bygdetun som det også blir kalt.