ST-turen 2016 er i gang, og så langt lover alt godt. Veldig godt. Turen ble fullbooket kort tid etter at den ble lagt ut for salg. Portugal som reisemål ser nemlig ut til å friste mange, og på denne turen – som er lagt opp av Orklareiser og Sør-Trøndelag – får man oppleve store og små perler fra Lisboa til Porto.

Genuint

Vi bor i den lille byen Sesimbra, som ligger i ei bukt ut mot Atlanterhavet, en times kjøring fra Lisboa.

Dette er et sted man ikke finner i sydenkatalogene eller hos turoperatørene. Her kommer man tett på det portugisiske dagliglivet; de gamle, sortkledde kvinnene som er ute idet butikkene åpner for å handle friske grønnsaker, og mennene som samles rundt et bort for å spille brettspill.

Og på den fantastiske stranda er det portugiserne som er i flertall. Hit kommer de fra hele Lisboa-regionen fro å bade, for bukta som Sesimbra ligger i, skjermer godt mot de verste dønningene fra Atlanteren.

Ikke langvarig

Ida Husby fra Skaun hadde aldri vært i Portugal før. Men da turen ble omtalt og annonsert i ST en lørdag i februar, fikk hun veldig lyst til å dra. Den påfølgende mandagen fikk hun en SMS fra venninna Ingjerd Kvålsvoll som skrev at hun telte på knappene om hun skulle melde seg på.

Det ble ingen langvarig knappetelling, for det gikk bare to minutter før Ingjerd fikk svar fra Ida:

»Æ bli med!»

«Slektstreff»

Omtrent samtidig var Kjellrun Morken Størseth på besøk hos sin mor i Skaun. Der fikk hun se Sør-Trønder’n, og artikkelen om turen til Portugal.

– Det så så fristende ut. Jeg visste ikke om noen jeg kjente som skulle være med, men jeg bestemte meg for at jeg skulle melde meg på uansett.

Hun var en av de første til å melde seg på.

Få dager senere fikk hun vite at søskenbarnet Ida også var påmeldt.

– Da ble det ellevill jubel!

Fornøyd trio

I skrivende stund har Ida, Ingjerd og Kjellrun tilbrakt vel et døgn i Portugal, og de er sjarmert i senk både av folket, landet og Sesimbra.

– Det er en ubeskrivelig nydelig plass, slår Ida fast.

Trioen skryter av folket, som de opplever som langt mer gjestfritt og sympatisk enn spanjolene, og de roser maten.

– Det er et veldig hyggelig folk og en fantastisk mat. Jeg skal tilbake til Portugal sammen med søsteren min, og da vil jeg at vi skal bo her i Sesimbra. Vi er glad i å gå tur, og her er det kjempefine turmuligheter.

Sang, nelliker

og revolusjon

Portugal er et land med en fascinerende historie, helt fra Vasco da Gama og andre oppdagelsesreisende dro ut i Atlanteren og «oppdaget» både Brasil og India, til den nære fortiden med diktatur og kanskje verdenshistoriens mest sjarmerende revolusjoner.

Portugal hadde en av verdens lengstsittende diktatorer i António Salazar. Han styrte landet i nesten 40 år. Ideologien var den samme som hos Hitler, Franco og Mussolini, og all opposisjon ble brutalt undertrykket. Salazar ble etterfulgt av Marcelo Caetano, som slakket litt på tømmene, uten at man kunne se store endringer.

Den 25. april sto portugiserne, med generalen António de Spinola, for en oppsiktsvekkende revolusjon, som har fått navnet nellikrevolusjonen, etter nellikene soldatene satte i geværmunningene.

I denne revolusjonen, som forløp nesten uten tap av menneskeliv, spilte faktisk to sanger en stor betydning.

Fem minutter før midnatt den 24. april spilte radioen sangen «E Depois do Adeus. Dette var noe så banalt som portugisernes Grand Prix-bidrag samme år, men samtidig var sangen et hemmelig signal om det var klart for å sette i gang med revolusjonen.

Vel en halvtime senere kom sangen «Grândola, Vila Morena» over eteren, og dette var signalet på at MFA-enhetene (de væpnede styrkene) skulle samles.

Neste dag strømmet folket ut i gatene for å feire friheten, etter mange tiår med diktatur.