Hemne

Onsdag denne uka presenterte sju arkitektkontor uforpliktende forslag til hvordan Kyrksæterøra skal se ut. Både i morgen og om 30 år. Arkitektkontorene har jobbet i team, slik at det var tre forslag som ble presentert.

Hvem betaler?

Det er Hemne kommune som har hatt regien på å invitere arkitektene til såkalte parallelloppdrag for utforming av Kyrksæterøra sentrum. Oppdragene er kjøpt og betalt, og det har derfor ikke vært en arkitektkonkurranse. Hemne kommune kan derfor velge i det beste av det beste – og praktisk og økonomisk realistisk – i det som nå er ferdig og presentert.

Hensikten er, satt på spissen, å gjøre om Øragata og sentrum for øvrig fra død til levende. Minst tre spørsmål melder trenger seg på:

Hvilke grep og tiltak må til?

Hvilke aktører må i sving for å realisere i hvert fall noen av de ideene?

Og hvem skal betale for det som ble vist for et 30-talls tilhørere onsdag?

— Enorme beløp

ST utfordrer ordfører Odd Jarle Svanem til å svare på spørsmålene.

— Jeg vet ikke om jeg er enig i at Øragata og sentrum er død, men det er klart at det er få butikker i gata og den indre kjerne av sentrum, men vi må samtidig huske på at det faktisk er mange arbeidsplasser i samme område, sier Svanem.

Nå skal en arbeidsgruppe, der også personer fra næringslivet er med, se på de innkomne forslagene og prioritere dem, før politikerne blir presentert for ei «ønskeliste».

— Resultatene som arkitektene nå har overlevert kommunen kan brukes sammen med og knyttes til planprosessene i kommunen. Det som ble fremlagt onsdag, er til sammen et godt grunnlag som bør hensyntas i videre planarbeid, sier ordføreren.

På spørsmålet om hvem som tar regninga, sier han.

— Det er ikke kommunen alene. Skal vi klare å få utvikling må vi stå sammen; de som bor her, næringsdrivende og kommunen. Kommunen kan klare å realisere en del av dette, men det viktigste for kommunen er å ha en strategi på retning. Kommunen kan bidra til at det som blir gjennomført har kvalitet, men ikke nødvendigvis kostbart for det. Jeg velger å se på de forslagene som på kort sikt er realistisk å få på plass. Mange av forslagene som er lansert koster nødvendigvis ikke mye hver for seg, men totalt er det snakk om enorme beløp. Utviklingen av et tettsted kan ikke gjøres på én-to-tre. Vi må bygge stein på stein, sier Odd Jarle Svanem.

Felles P-plass

Noe av det mest ytterliggående i presentasjonene onsdag, handler om Rema 1000-tomta. Der ser arkitektkontorene Lala Tøyen, Kåmmån og Formløs for seg en ny Rema-butikk ca. 50 meter nærmere Falksenteret (der Lidalbygget står). Bygget skal ha to etasjer, med bolig i andre etasje. Eksisterende Rema-butikk kan gjenbrukes til andre formål, og parkeringsplassen skal også romme andre næringsbygg.

Disse arkitektene lanserer videre forslag om at Rema benytter samme parkeringsplass som Kiwi/Vinmonopolet på motsatt side av fylkesveien, og mener det ikke vil skape trafikale problemer med en så vidt dramatisk økning av myke trafikanter som krysser veien.

Flere bruer

— Rema-tomta er en nøkkel i utviklingen av Kyrksæterøra sentrum, som vil tjene på at det legges til rette for mer næringsareal der. Størsteparten av tomta er i dag en parkeringsplass, sier arkitekt Alf Isak Nordli fra Formløs.

— Mer detaljhandel ved Rema 1000 vil gjøre det mer attraktivt å etablere seg i sentrum, sier kollega Pernille Heilmann Lien fra Lala Tøyen.

Både dette teamet og andre har lagt inn løsninger med flere bruer over Søa, blant annet fra båthavna til Kiwi.

Barnehage i meieriet

Dette teamet lanserte også et sprekt forslag til nytt bibliotek i tilknytning til Kulør'n, med et påbygg i 90 grader ut mot Øragata. Ca. halvparten av eksisterende parkeringsplass vil dermed forsvinne.

Vollanekra rett overfor Misjonshuset, der G-Bygg planlegger å bygge boliger, anses å bli en viktig del av sentrum av samtlige arkitektkontor. En naturlig konsekvens av at det blir bebyggelse på området, er å etablere barnehage i Meierigården, inn mot Felleskjøpet, ifølge et av forslagene.

Fiskerestaurant

Danske Juul Frost, de eneste som har jobbet alene med sitt prosjekt, fremhever nærheten og tilknytninga til vannet som den største attraksjonen. De ser for seg bru, både fra båthavna over til Kiwi, og bru i forlengelsen av Hasselveien over Søa til Elvegata, og vil ha en mer tilgjengelig adkomst og bedre utsyn til sjøen.

Området utenfor Kulør'n vil ifølge det danske bidraget bestå av teater (sommer) og isbane (vinter), og Kulør'n bygges ut i vinkel ut over parkeringsplassen med både barnehage og eldreboliger.

I Stretet, like nedenfor Sodvin, ønsker de fiskerestaurant i det røde bygget som står der i dag, og utnytte kommunekaia til opphold og sosialt samvær.

Stein på stein

Dersom Lien/Nordli er representative for deltakerne, har dette vært et interessant prosjekt for arkitektene.

— Veldig spennende. Vi starta med arbeidet i januar, og har nok hatt en fordel av å ha sett stedet med nye øyne, sier Alf Isak Nordli.

Han minner om at det kreves noe tålmodighet før ting skjer.

— Noen tiltak er enkle og tar ikke lang tid, andre vil det ta mange år før man kan realisere. Her må det bygges stein på stein, sier Nordli, i likhet med ordføreren.