Den datoen i året for når det er mulig å «snoke» i skattelistene for å se hva både naboer, slekt og venner tjente i fjor, er for mange selve julaften.

Færre «pakker»?

Men det spørs om ikke antall pakker under treet blir betydelig færre i år når Skatteetaten innfører varsling om hvem som har søkt på deg.

Denne nyordningen betyr at dersom du søker opp «Hans Hansen» for å se hva han tjente, vil «Hans Hansen» få opp en statistikk som viser at nettopp du har søkt på han tjente, hadde i formue og betalte i skatt i fjor.

Aldersgrense

Ifølge advokatfirmaet Deloitte, har skatteetaten.no kunngjort følgende nyhetsmelding:

«Med den nye ordningen kan du få vite hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser hvem som har søkt på deg. Du får opp navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt. Det blir innført 16 års aldersgrense på søk i skattelistene».

Ikke til kommersiell bruk

I nyhetsmeldinga fra Skatteetaten heter det videre at det i 2011 ble gjennomført en innstramming i reglene for å publisere skattelistene. Innstrammingen innebærer at det ikke lenger er tillatt å publisere søkbare skattelister i blant annet nettaviser. Hensikten er blant annet å unngå kommersiell bruk av opplysningene.

«Pressen kan likevel omtale enkeltpersoner i avisartikler og publisere topplister», ifølge skatteetaten.no.

Fra 17. oktober

Fra 17. oktober kan du søke i skattelistene på nett – hvis du «tør»!