Nordmenn har i flere tiår feriert på den portugisiske Algarve-kysten, dit charterflyene har hatt en rekke direkteruter.

Mer komplisert har det vært å komme seg til Portugals to største byer, Lisboa og Porto. Men nå er disse storbyperlene i ferd med å bli oppdaget for fullt.

Det er hit ST og Orklareiser tar med seg deltakerne på årets lesertur.

I tillegg skal vi besøke praktfulle landsbyer og bo ved en av Portugals fineste strender.

HER FINNER DU KOMPLETT TURBESKRIVELSE:

På grunn av den store avstanden, vil det bli fly begge veier på årets tur. Det blir avreise fra Værnes onsdag 22. juni og ankomst i Lisboa på kvelden.

De første fem døgnene skal tilbringes i Lisboa-regionen. Hotellet ligger imidlertid en drøy halvtime unna storbyen.

– Vi skal bo fem netter i Sesimbra. Dette er en landsby der folk kan gå ut fra hotellet om kveldene og virkelig føle at de er i Portugal, både med tanke på arkitektur og atmosfære, sier Hugo Storsand i Orklareiser.

Hotellet heter Sana Sesimbra Hotel, har stor takterrasse med svømmebasseng og ligger så å si rett på den innbydende sandstranda.

Dagen etter ankomst, blir det Lisboa fra morgen til kveld. Både her og i Porto vil reisefølget bli guidet rundt til de store severdighetene.

– Jeg har vært i mange byer, men Lisboa er virkelig en av byene jeg vil tilbake til, sier Ingrid Evjen fra Orkanger. Hun besøkte den portugisiske hovedstaden sammen med mannen sin i fjor vår, og ble fullstendig bergtatt.

– Det er en by som har alt, og det er en fin miks mellom det moderne og historiske. Vi bodde midt i gamlebyen, og det var en stor opplevelse. Lisboa er en veldig behagelig, kompakt by som har en rolig og fin atmosfære. Og menneskene er svært hyggelige.

ST-turene har tradisjon for å velge kvalitet på sine turer. Det betyr ikke nødvendigvis at det er de dyreste alternativene som velges. Minst like viktig er det å undersøke hvor fornøyd brukerne er, og da er nettstedet tripadvisor.com det som gir det beste bildet.

Der kan man for eksempel sjekke restauranten hvor turens første Lisboa-lunsj skal inntas. Sett fra gata er det lite som imponerer ved Restaurant Sacramento do Chiado. Men når man kommer inn, blir inntrykket et helt annet. For ikke å snakke om maten. Av Lisboas 3059 restauranter som er anmeldt på tripadvisor.com, er Sacramento rangert som nummer én!

Det samme gjelder hotellet i Sesimbra, som er rangert som det beste i byen.

Det er sjelden Orklareiser og ST drar på lesertur uten at det avlegges besøk på en vingård. Fredag 24. juni blir det en liten busstur til vingården José Maria da Fonseca (som også er rangert på topp på tripadvisor.com).

Etter en bedre lunsj på en sjømatrestaurant i Sesimbra, står dagen til fri benyttelse. Noen vil kanskje ta et glass vin og et bad på stranda, mens andre vil utforske trange smug og koselige torg i byen vi skal bo i.

Er man glad i å bruke kroppen, finnes det både golfbaner og en nasjonalpark i nærheten. Her kan man legge ut på fotturer i naturskjønne omgivelser. Rundt Sesimbra finner man også noen av Portugals fineste strender.

Et annet alternativ kan være å spasere langs strandpromenaden til man kommer til havna der fiskebåtene ligger. Kanskje har de nettopp kommet inn fra Atlanterhavet med båten fylt av sardiner.

Når man er i Lisboa-distriktet, er det obligatorisk med en tur til Sintra, slottenes by. Hele byen står på Unescos verdensarvliste.

Her ligger det flere spektakulære slott, og vi skal blant annet besøke Palacio da Pena og Palacio Nacional de Sintra.

Sintra har en nydelig beliggenhet i en granittskråning, og byen var den portugisiske kongens favorittsted om sommeren. Sintra er også blitt favoritten til de mange tusener som besøker byen hvert år.

På turen fra Lisboa til Porto blir det en lengre stopp i Obidos, som ifølge Gyldendals reiseguide er en «fortryllende fjellby med hvitkalkede hus». I tillegg til hvitfargen har disse lave murhusene gjerne dekor i blått og gult, og når man går de trange gatene, er det som å befinne seg i et maleri. Hele byen er omkranset av en intakt bymur fra 1300-tallet.

Her blir det god tid til å se seg rundt, suge inn portugisisk småbyatmosfære samt å innta en velsmakende lunsj etterfulgt av et glass portvin.

For neste stopp etter Obidos, er byen som ga portvinen sitt navn, nemlig Porto.

Porto er langt mindre besøkt enn Lisboa, men har kanskje like mye sjarm og skjønnhet. En lokalguide vil ta oss med rundt i byen, og det vil blant annet bli en tur til et av portvinshusene på vestsiden av elvebredden.

Den siste kvelden i Porto tilbringes på «Den gylne elva» – Douro, der følget samles til en stemningsfull båttur med middag og god drikke.

Det vil for øvrig bli tid til å utforske både Lisboa og Porto på egen hånd.

Salget av sommerens ST-tur vil starte tirsdag morgen , og påmelding skjer til Orklareiser.