I morgen skal disse fire svømme 1,9 kilometer, sykle ni mil og løpe 21 kilometer. Det er klart for Ironman Haugesund.

- Målet er å komme til mål, sier Anita Gilde, som bor i Vassbygda i Skaun kommune.

Starten går søndag morgen i Haugesund. Men hvem kom på ideen om å delta i en slik knallhard konkurranse?

- Det var søstera mi som vanlig, Hun starter alt av slike ting, humrer Gilde, som kanskje er mest kjent som en profilert Frp-politiker.

Treningskamerater

«Søstra» er lillesøster Hanne Gilde. Hun bor på Venn i Skaun. I fjor meldte hun seg på denne konkurransen for å ha noe å trene imot. Men hun måtte ha treningskamerater. Og hvem andre enn storesøster Anita og svigerinnen Marianne Losen på Melhus er naturlig å spørre, da?

- Ja, slik begynte det. Og på et foredrag i fjor høst av tidligere proffsyklist Olaf Lurvik, traff vi tilfeldigvis Ståle Kvarmesbakk, som bor på Jakobsli i Trondheim. Han trengte noen å trene svømming (tryggere når det er flere) med. Dermed ble vi fire, forklarer Gilde.

- Hva har vært mest krevende i treningsperioden?

- Utvilsomt svømminga. Jeg kunne nesten ikke å svømme, og så har jeg vannskrekk. Jeg og Hanne meldte oss på et crawl-kurs i Pirbadet, men det hjalp oss ikke så mye, sier hun.

Svømming er problemet

Kvartetten kjøpte seg våtdrakt og startet trening i blant annet Ånøya i nærheten av Anitas hjemsted og Estenstaddammen i Trondheim.

- Marianne og Ståle er kjempeflink til å svømme. Hanne svømmer bare bryst, og jeg svømmer like sent som henne i crawl, sukker 40-åringen.

Den store utfordringen for søstrene blir med andre ord å svømme 1,9 kilometer innenfor «cuten» på 70 minutter. Mislykkes de her, er de ute av konkurransen nesten før den har begynt.

- Vi har trent mye spinning i vinter, så syklinga skal vi klare. Det samme med løpinga. For at vi skal kunne si at vi klarte det, må vi i mål på 8,5 timer, forteller hun.

«Møtes i mål»

- Skal dere gjennomføre sammen?

- Nei, nei, nei! Når vi får nummer på brystet, må vi klare oss selv. «Vi snakkes ved målgang», liksom. Vi er kjempefornøyd om vi kommer i mål. Men dersom vi ikke klarer det, har vi i hvert fall kommet i form gjennom det siste året. Det er ikke få ganger jeg har hatt lyst til å skulke treninga. Men når andre venter på deg, blir det et positivt gruppepress, poengterer Gilde.

Hun understreker at hun er spesielt imponert over svigerinnen, som for kort tid siden fødte et barn. Med andre ord: Hun har gjennomført en graviditet gjennom treningsperioden. Og i morgen står hun på startstreken på en Ironman-konkurranse.

Alcudia neste?

- Hva blir det neste for dere?

- Vi spøker litt med å dra til Alcudia på Mallorca neste sommer for å delta i Ironman der, ler Gilde.

- Lykke til i morgen! Og gjerne send et bilde når dere har kommet i mål.

- Takk, vi får se hvordan det blir med det bildet, sier Gilde.

Ironman i Haugesund arrangeres for sjette gang søndag 2. juli.

PS! Jentene er med i den lokale sykkelklubben CK Queens of fucking everything.

Ståle Kvarmesbakk, som i sin barndom bodde i Buvika, har trent med jentene for å komme i form til Ironman Haugesund. Foto: Privat