Dette er opplysninger som fins i Sentralt stedsnavnregister, der til sammen 950 000 stedsnavnene er registrert med rundt 1 112 000 skrivemåter.

Det aller vanligste norske stedsnavnet er altså Stormyra, som er brukt om 1809 forskjellige steder rundt omkring i landet. Med ulike varianter av navnet som Stormyr, Storemyre og Stormyri, kommer man opp i totalt 4264 steder som bærer dette navnet.

På «ti-på-topp-lista» over populære stedsnavn følger Haugen (1222 steder), Åsen (1175), Storhaugen (1449), Langmyra (775), Moen, Holmen, Bakken, Neset og Klubben på de neste plassene.

Søk i stedsnavn

Kartverket har nå frigitt alle stedsnavnene i den nasjonale stedsnavndatabasen for gratis nedlasting. Dermed blir om lag 950 000 navn gjort fritt tilgjengelig.

Stedsnavndatabasen, Sentralt stedsnavnregister (SSR), har lenge vært tilgjengelig for gratis innsyn for publikum. Men kartprodusenter og andre som har ønsket å laste ned dataene for å bruke dem i egne kartprodukter på land og sjø, har måttet betale for tjenesten. Det slipper de å gjøre nå.

Datasettene som slippes fri, inneholder i tillegg til selve stedsnavnene blant annet også informasjon om variasjoner i skrivemåte, geografisk posisjon og lovmessig status for de forskjellige navnene.

Folk flest kan søke i stedsnavndatabasen via nettsiden Se stedsnavn, og få informasjon blant annet om navnevedtak og skrivemåte. Alle som har et eget nettsted kan også fritt legge inn en stedsnavn-søketjeneste fra Kartverket på nettsidene sine.