Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og noen er kanskje allerede i gang med årets ferie. Norge er et vakkert land å feriere i, og mange velger derfor å legge ferien sin her. Likevel ligger nordmenn på verdenstoppen når det gjelder reising. Selv om den svake kronekursen gjør det dyrere å reise enn for noen år siden, har nordmenn en privatøkonomi som gjerne innebærer at mange av oss tar seg råd til å reise utenlands.

1. Tenk igjennom hvor mye du vil legge i feriebudsjettet

Det er viktig å tenke igjennom hvor mye penger du ønsker å bruke på ferie. Ferien er kort, og det kommer en hverdag om vi vil eller ikke. Det er tross alt flere hverdager enn feriedager, og da kan det være greit å tilpasse feriebudsjettet på en slik måte at det ikke bare blir «striskjorte og havrelefse» resten av året.

2. Bruk kredittkortet som hovedkort i utlandet

Bruk kredittkort i stedet for det vanlige bankkortet (debetkortet) både når du bestiller reisen, og når du oppholder deg i utlandet. Kredittkort inneholder ofte reise- og avbestillingsforsikringer samt at det er tryggere å bruke når man handler reiser på nett. Du er også i mye større grad sikret mot svindel ved bruk av kredittkort ved opphold i utlandet. Men ta gjerne med det vanlige bankkortet i reserve om du mister kredittkortet eller det slutter å virke.

3. Tegn reiseforsikring

Å dra på utenlandsreise uten reiseforsikring er noe du ikke bør gjøre. Man vet aldri når ulykken vil inntreffe, om du blir syk eller frastjålet noe. Ofte får du også raskere og bedre hjelp om du kan vise frem en reiseforsikring på legevakt eller sykehus i utlandet. Ved reiser i Europa bør du i tillegg sørge for å bestille Europeisk Helsetrygdkort. Dette kan gjøres på www.helsenorge.no.

4. Betal i lokal valuta

Betal alltid med landets egen valuta om du bruker kontanter eller kort. Når du bruker kort i en betalingsterminal eller minibank i utlandet, får du ofte valget om du vil trekke beløpet i landets egen valuta eller Norske Kroner. Velg da å trekke beløpet i landets valuta, da det er brukerstedet selv som setter vekslingskursen i slike terminaler.

5. Unngå å bli lurt eller svindlet

Pass på betalingskort og skjul PIN-koden. Pass på at ingen står og kikker deg over skulderen når du skal slå inn koden. Det er heller ikke særlig lurt gi fra seg kortet til barer, restauranter, i taxi eller lignende. Sjekk at beløpene du betaler stemmer med prislappen eller det du har avtalt. Vær snar med å sperre kortet om du skulle miste det eller få det frastjålet.

Sjekk også at utløpsdatoen på kortet ikke går ut under utenlandsoppholdet eller at du har satt opp regionsperre på kortet for det landet du reiser til.

6. Ta med deg banken i lomma

Om du laster ned mobilbanken på mobiltelefonen din vil du ha mye tilgjengelig og kan fikse det meste, også når du er i utlandet. Da kan du blant annet holde oversikt over forbruket, overføre penger, hente forsikringsbevis og sperre kort om dette blir nødvendig. Men husk mobilladeren!

Ønsker alle en trygg og minnerik sommerferie!