— Jeg opplever at det er vanlig både med hasj og alkohol på festene. På Orkanger kan det være andre stoffer også, men jeg har ikke sett så mye av det, sier «Nils», som er i slutten av tenårene.

Hasj for første gang

«Nils», som vi har valgt å kalle ham, er fra en av kommunene i STs nedslagsfelt. Mens han gikk på ungdomsskolen ble han introdusert for hasj.

— Første gang jeg hørte om hasj var i niende klasse. Jeg kjente noen som kjente noen, og en tur til byen, Trondheim, gjorde at jeg fikk tilbud om å prøve.

Han prøvde det for første gang i overgangen fra niende til tiende. Nils var nysgjerrig og syntes det var spennende.

— Å røyke hasj var på en måte en interessant opplevelse.

Trusler

De første gangene fikk han hasjen gratis. Tenåringene ble godt mottatt i det godt etablerte nettverket i Trondheim. Men etter hvert opplevde han miljøet i Trondheim som voldelig.

— Det var helt jævlig. Selgerne i byen er «store folk». De henter stort, og selger stort. Hvis du ikke gjør som de sier, så kan det bli trasig.

Han forteller om store nettverk i Trondheim hvor «hvor alt henger sammen» og trusler og vold var helt vanlig.

— Om noen hadde noe imot deg, så kunne du plutselig få beskjed om at du skylder 3000 kroner. Og pengene skulle de ha umiddelbart!

Han forteller at flere av de han kjente, eller visste av, kom seg bort fra det voldelige miljøet i Trondheim på samme tid som ham.

— Jeg kutta ut byen etter rundt fire måneder, og skaffet meg et annet nettverk. I Orkdal var det mye bedre.

Til å begynne med røyket han hasj en og annen helg. Så ble det oftere. Utenom festene møttes Nils og venner gjerne til filmkveld med potetgull og hasj. Det ble sene kvelder hos kjente både i Orkdal, Skaun og Meldal.

Enkelt å skaffe rusmidler

– Det er helt vanlig å røyke hasj på private fester, uansett samfunnslag, og det er enkelt å skaffe stoffet. På Orkanger tar det kun rundt ti minutter, forteller Nils og legger til at det er få som løfter et øyenbryn over at noen røyker hasj på private fester.

— Det finnes andre stoffer også, men de tar det lengre tid å få kjøpt, sier Nils.

Kan være dødelig

Nils har selv opplevd bivirkninger ved bruk av hasj. Blant annet ble han paranoid «på alt og ingenting».

– Det finnes forskjellige typer hasj, og de kan gi forskjellige reaksjoner. Jeg fikk «helt noia»

Andre stoffer har han valgt å ikke prøve, mye grunnet adferdsendringer stoffene kan gi, men også fordi han ønsket å unngå og bli narkoman.

– Jeg opplevde at de som brukte piller, som blant annet Fentanyl, utmerket seg mest adferdsmessig. De ble fort utagerende.

Fentanyl er i utgangspunktet smertestillende legemiddel som tilhører opioid-familien. Det er opp til 100 gang sterkere enn heroin og morfin, og er kjent for å ha forårsaket manges død. Blant annet svekker det raskt pusteevnen.

Havnet på glattcelle

Til slutt ble Nils og noen av vennene tatt på fersk gjerning av politiet mens de røykte hasj. Den ungdommelige spenningen endte på glattcella.

— Straffen ble bot, og så måtte vi inn å avlegge urinprøver med ujevne mellomrom i etterkant.

Politiet ble også mer oppmerksom og de tok ofte kontakt på offentlige fester.

— Det var ikke så kult, sier Nils.

Det er to år siden.

– Det var ikke så vanskelig å slutte, men det var viktig at jeg hadde noe matnyttig å holde på med. Den første uka kjentes litt meningsløs og lang, men det gikk greit etter hvert.

Nils kjente på suget etter røyken, men klarte å holde seg unna. Hasjen ble «byttet ut» med en lettere depresjon. Han forteller at det er vanlig å få slike reaksjoner når man slutter.

Kunne vært erfaringen foruten

Nå har han lagt hasjen bak seg, depresjonen er borte, og fest i private lag er blitt færre.

– Jeg har en erfaring innen rusens verden som gir meg en innsikt som kan hjelpe meg til å forstå. Men hadde jeg kunne skru tiden tilbake, hadde jeg ikke gjort det. Det er ikke verdt det, sier Nils, og tilføyer at han etter hvert innså konsekvensene.

Han forteller om det han opplevde som en negativ spiral.

– Selv om hasj er vanligere nå enn før, og det ikke er så mange som reagerer på en hasjrøyk på privat fest, så får det fort konsekvenser. Man kan risikere å bli utvist fra skolen, eller det kan få negative konsekvenser på jobb. Du blir på en måte utvist fra samfunnet. Det fører til at det blir lettere å oppsøke folk som driver med det samme, og man havner i en negativ spiral, sier Nils.

De sure konsekvensene og tanken på at det ikke ville bli bedre neste gang han eventuelt ble tatt, gjorde at Nils valgte å kutte ut hasjrøyken.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

480 01 020

Ifølge «Nils» er det enkelt å skaffe hasj både i Orkdal, Skaun og Meldal. Foto: Illustrasjonsfoto