I dag er det fire år siden hele Norge ble sjokkert over meldingene på nettavisene om at en person hadde sprengt en bombe i høyblokka i regjeringskvartalet. Ikke lenge etter kom meldingene om at en desperado skjøt rundt seg på AUFs sommerleir på Utøya.

Tydelig stemme

I løpet av noen timer denne fredagen ble bildet av det fredelige og trygge landet vårt endevendt. 77 mennesker ble revet bort fra sine kjære.

En av dem var Sondre Kjøren fra Orkdal. Han var nettopp fylt 17 år, men til tross for sin unge alder hadde han rukket å markere seg som en klok, modig og tydelig stemme i lokalsamfunnet.

Minnesmerke

Sondre blir husket blant annet som pådriver for oppussing av tennisbane, festival i Gammelosen, forsoning mellom folket på Orkanger og på Fannrem – og ikke minst for at idrettshallen på Follo ble realisert.

Hallen ble senere døpt Sondrehallen.

På grunn av hans sterke engasjement for festivalen «Vannspeilet», ble det naturlig å plassere minnesmerket hans i det samme området.

Alvorlig syk

Det er ved dette minnesmerket det skal være en minneseremoni i kveld.

En av dem som kommer, er Sondres far, Jan Erik Kjøren.

Kjøren har i mange år vært rammet av multippel sklerose (MS), og er blitt gradvis dårligere. I dag er han lenket til rullestol, og har tidvis store problemer med å snakke. Men selv om han er alvorlig syk og har mistet sønnen sin, er Jan Erik Kjøren en gledesspreder for alle rundt seg. Og da ST besøkte ham i går, var det én ting han ønsket at vi måtte skrive om: den sterke lidenskapen han og Sondre delte for fotballaget Liverpool.

Møtte LFC-direktøren

Jan Erik tar seg på tak og får fram ordene:

– Sondre skulle gå på skole i Skottland, og vi skulle møtes i Liverpool for å gå på kamp.

Slik ble det aldri.

Men Jan Erik kom seg til Liverpool. I januar 2012 reiste han sammen med ei gruppe anført av tidligere Liverpool-spiller Vegard Heggem. Og da skjedde det noe som selv Heggem ble svært overrasket over. Liverpool FCs øverste sjef, direktør Ian Ayre, kom for å møte Jan Erik. Da laget var i Oslo like etter terroren 22. juli, la Liverpool ned blomster for å hedre de døde. Udåden gjorde et sterkt inntrykk på alle i laget, ikke minst fordi Liverpool selv opplevde en grusom tragedie da 96 fans døde på grunn av trengsel på tribunene under en kamp i 1989.