Neraune er en kjent kar i Orkdal. Snekkeren er ferdig med sitt yrkesaktive liv, men han har ikke ligget på latsiden av den grunn.

De siste årene har han lagt ned en enorm arbeidsinnsats som «byggmester» i Knyken, men nå har han innvilget seg ferie. Ola er nemlig en av dem som er med på ST-turen til Portugal.

Enorme tønner

Før helga var han med på en spennende utflukt til Setubal, der hovedmålet var et besøk på vingården til den kjente portugisiske vinprodusenten José Maria da Fonseca.

Vingården har vært i den samme familien siden 1834, og herfra eksporteres vin til hele verden, men aller mest til Brasil, USA og Skandinavia.

Vi fikk komme inn i en eldgammel vinkjeller med enorme vintønner av mahogni og eik. Den største tønna rommet hele 21 900 liter. om du for eksempel kjøper rødvinen Periquita på Vinmonopolet, er det fra denne vingården den kommer.

Håndverksskatt

Men før vi kom dit, hadde guiden vår, Diogo, lagt inn et besøk på en svært spennende håndverksbedrift, noe som var midt i blinken for håndverkeren Neraune.

Bak firmanavnet S. Simão Arte skjuler det seg en sjelden skatt. Den lille bedriften er en av få som produserer keramikkfliser på akkurat samme måte som på 1600-tallet. Alt gjøres for hånd.

Her kjevles én og én flis på et brett der kjevlet legges an mot halvannen centimeter høye kanter, deretter kuttes flisa før den blir lagt til tørk. Tørkeprosessen tar to til tre måneder på sommeren og fire til fem om vinteren.

Så er flisene klare for maling. I et lite rom sitter håndmalerne og arbeider svært fokusert, med den malende hånden lagt an mot en stokk slik at hånden blir helt stødig.

Til slutt brennes flisene to ganger.

Fra Brasil

Flisene som lages på denne måten, får en enormt lang levetid, i motsetning til fabrikkproduserte fliser. På grunn av den omstendelige produksjonsmåten, sprekker ikke flisene, og de er dermed vedlikeholdsfrie i hundrevis av år.

I Portugal er det ikke uvanlig å dekke husfasadene med fliser. Dette er en tradisjon portugiserne tok med seg fra sin tidligere koloni, Brasil. Flisdekte fasader har flere fordeler. Det holder fukten ute, det gir en stabil temperatur innendørs, det er vakkert – og det krever lite vedlikehold dersom arbeidet gjøres godt.

Sprek

For Ola Neraune ble turen til keramikkverkstedet et av høydepunktene under Portugal-turen.

– Det var veldig interessant å se. Jeg ble imponert over håndlaget til malerne. Det der er håndverk! Jeg trodde alle fliser ble maskinelt produsert i dag.

Tidligere har Neraune bare vært i de nordiske landene, men da han fikk høre at det var én plass ledig på ST-turen, kastet han seg rundt.

– Det var rett og slett et impulskjøp, sier den spreke pensjonisten som fyller 77 år om få dager. Under «fridagen» i Sesimbra imponerte han resepsjonspersonalet på hotellet. Han spurte nemlig om hvor han skulle gå for å komme opp til borgen, som ligger på en høyde over byen. Både Neraune og andre, langt yngre, turgåere ble på det sterkeste frarådet å gå opp.

– De sa det var altfor bratt, og at det bare var klipper og stup, forteller orkdalingen.

Neraune lot seg ikke avskrekke. Tidlig lørdag formiddag la han i vei, og nådde borgen uten problemer. Der møtte han en portugiser som han kom i «snakk» med.

Bacalao

– Vi forsto ikke så mye av hva den andre sa, men det var et fint møte. Det eneste ordet jeg forsto, var bacalao. Han ble ivrig på å snakke om det da han hørte at jeg var norsk, forteller den joviale snekkeren.

Han ser ikke bort fra at det kan bli flere ST-turer, for han synes det er veldig greit at alt er lagt opp, og at han bare kan «dilte etter» som han sier.

– Men aller best trives jeg når jeg legger i vei med fjellteltet og fiskestanga.