Den tidligere læreren og bonden fra Børsa har virkelig fått reiselivet inn i blodet. Tidligere begrenset turene seg stort sett til ukesferier i hjemladet, og noen ganger i Sverige.

Men med ST-turene har han og kona Anne-Karin utvidet feriehorisonten sin.

– Vi reiste ikke mye før begynte å bli med på ST-turene. Vi var bundet til gården, forteller Riaunet.

Nå har datteren og svigersønnen tatt over gården, og ekteparet prioriterer å bruke pengene sine på reiser i stedet for hytte, som mange andre velger.

Båter i fjæra

I forrige uke var de med til Jersey, som er et av målene for årets ST-tur.

– Det var en eventyrlig og stor opplevelse. Jersey er en idyllisk øy. Og det som imponerte meg mest, var blomstene og husene. Vi hadde dessuten en veldig god og morsom guide, som også var sjåfør på bussen som tok oss rundt øya på smale veier.

Riaunet merket seg også alle båtene som lå fortøyd inne på fjæra. Det kan nemlig være opp mot 14 meters forskjell på lav- og høyvann på Jersey, og det ser litt merkelig ut nå alle båtene ligger ankret opp inne på sandstranda.

Velstelt

Jersey er ei spesiell og på mange måter annerledes øy. I tillegg til å være «åsted» for en av historiens mest kjente detektivhelter, Bergerac, er Jersey kjent som et skatteparadis. Dessuten er den vakker, velstelt og bugnende av blomster.

Men det er ikke bare for hvem som helst og komme til øya og ta del i den enorme rikdommen som finnes der.

Dyrt

Dersom man vil jobbe på kanaløya, får man bare femårskontrakt. Denne kan fornyes, og etter tolv år er man berettiget til å kjøpe eiendom.

Denne praksisen har gjort det svært luksuriøst å leie ut bolig til gjestearbeidere. Derfor har mange sluttet med jordbruk, og gjort om bygningene på gården til utleieenheter. Guiden fortalte om et grelt eksempel der en huseier tok inn nesten en halv million kroner, i måneden, på å leie ut seks hus på eiendommen sin.

Så er da heller ingen fattiggutter som kommer til Jersey for å arbeide...

Britisk

Selv om Jersey ligger mye nærmere Frankrike enn England, er det dronning Elisabeth som er Jerseys statsoverhode.

I 1204 ble nemlig øya en del av den britiske tronen, og slik har det fortsatt.

I stedet for å være inndelt i kommuner, er øya delt inn i prestegjeld, til sammen tolv. Men Jersey, som er et fogdesogn under dronningen, har et utstrakt selvstyre.

I motsetning til England, står Jersey utenfor EU.

Søte kyr

For Nils Riaunet, som er pensjonert bonde, er det ekstra interessant å følge med på kulturlandskap og det han får se av landbruk i landene han besøker.

På Jersey ble han sjarmert av den søte kua.

– Jerseykua brukes til melkeproduksjon. Den gir ikke så mye melk som kyrne vi bruker, men melka deres er feit og ekstra proteinrik. Det er noen som driver med jerseykyr i Norge også, og mange i USA. Det er forresten veldig søte kyr. De har så fine øyne, med lange vipper som det ser ut som om det er maskara på.

Gir mye

Riaunet synes han får mye igjen for å prioritere reiser.

– Det gir meg så mye å se andre steder. Det gjør også at jeg klarer å se på det vi har hjemme på en annen måte. Jeg lærer nye måter å tenke på. Det gir meg for eksempel stor glede å kjøre gjennom Tyskland å se på landskapet. Og det sosiale betyr mye for oss. Vi har knyttet nære vennskap på disse turene. Og vi kommer nok til å fortsette å reise så lenge helsen tillater det.