Dermed ble det endelige vedtaket det samme som i formannskapet.

Det var aldri usikkert om flertallet ville støtte en bevilgning til Orkdals kulturelle nyskapning. Spørsmålet var hvor stor den ville bli – 300 000 eller 400 000 kroner.

Tre representanter (KrF + én fra Ap) stemte for å følge rådmannens forslag om null i støtte i år, og heller utrede saken til 2012.

I den videre avstemningen manglet det tre stemmer på at støttebeløpet skulle bli 400 000 kroner. Til slutt ble det imidlertid flertall for 300 000 kroner.

«Vi bestemmer»

Før behandlingen av saken tok til, fikk lederen i ungdomsrådet, Sondre Kjøren, ordet.

– Jeg vil starte med å skryte litt av kommunen min, sa Kjøren og trakk fram det gode og brede idrettstilbudet i Orkdal. Så gikk han over til å peke på det manglende kulturtilbudet.

– Orkdal er industrikommune nummer én, det er sant og viktig. Men det nyter vi ikke godt av før vi blir 30 - 40 år. Nå er jeg 16, og hva skal jeg gjøre? Det er lite for oss mellom 16 og 20. Så kom Sveinung Sundli, med et arrangement for oss som er unge. Og det er ikke er vanlig arrangement, der 45 år gamle karer velger musikk for 16-åringer. Det er vi som er med og bestemmer. Jeg vet at dette er det vi trenger og som vi har lengtet etter. Men vi trenger en skikkelig pangstart, og 400 000 kroner ikke et tilfeldig tall, avsluttet ungdomsrådslederen.

Heftig og begeistret

Han fikk massiv støtte av Frp og Arbeiderpartiet, representert ved Torstein Larsen, Atle Olav Sognli og Berit Solem. Alle disse snakket varmt for 400 000 kroner.

Larsen ble nærmest poetisk i sitt bifall til Vannspeilet 2011.

– Begeistring er ungdommens daglige brød, og skepsis er alderdommens vin. Nå kaster jeg skepsisen på båten og lar meg begeistre.

Feil prioritering

En som ikke var like heftig begeistret, var KrFs Ivar Konrad Gangås.

– Er det riktig bruk av kommunale midler å støtte en privat fest over to dager med 300 000 til 400 000 kroner? Dette er helt feil prioritering av offentlige midler, sa Gangås, som likevel stemte for rådmannens opprinnelige forslag, som innebærer å vurdere støtte for 2012.

Høyre, ved Joar Syrstadeng, uttrykte også skepsis, og foreslo en støtte på 200 000 kroner. Men Syrstadeng trakk også fram fordelene.

Kan ikke måles

Atle Olav Sognli, som er mannen som sto bak den tidligere omtalte oppfordringen om å sende sms til politikerne, pekte i sitt innlegg på at den omtalen dette vil gi Orkdal ikke kan måles i penger.

Venstres Arne Grønset var også positiv:

– Dette tror jeg kan bli et godt kulturarrangement. Når det dukker opp slike initiativ, er det kommunens mulighet å støtte det på en rimelig og fornuftig måte.

Men jeg vil stå på 300 000, som jeg mener er bra støtte. Vi må se dette i forhold til det andre kulturformål. Og det er viktig at dette blir bra første året. Blir det et fyllerøl, vil det være vanskelig å komme tilbake til kommunestyret å be om støtte.

«Ikke snuoperasjon»

Da saken ble behandlet i formannskapet, stemte ordfører Gunnar Lysholm sammen med Gangås fra KrF for forslaget som innebærer null i støtte for 2011. I går stemte han for 300 000 kroner.

– Jeg vil støtte en bevilgning i dag, og det er ikke en snuoperasjon, sa Lysholm med klar henvisning til hallsaken på Follo.

Han begrunnet sin endrete stemmegivning med at det allerede foreligger et politisk flertall for en bevilgning, og at man allerede er godt i gang med arrangementet.

– Når det er sagt, vil jeg ikke gå for full pott. Det er lov å stille noen kritiske spørsmål, sa Lysholm som stemte for 300 000 kroner.

Sundli-ros

Berit Solem roste i sitt innlegg Sveinung Sundli for måten han har involvert ungdommen.

– Dette bidrar til å gjøre Orkangerdagene mer komplett, og det kan gjøre ungdommene i Orkdal enda mer stolt av kommunen sin. Det viser at det er veldig mange ungdommer som ønsker å være aktivt med på arrangementet. Og her har Sveinung Sundli gjort en glitrende jobb. Dette er for meg en gave til all ungdom i Orkdal, og kanskje til mange som ikke tar så stor del av kulturpotten til vanlig.

«Orkdal ved Støren»

Venstres Lone Kvålsvoll påkalte latteren i sitt innlegg:

– Det er mye bra som skjer i Orkdal. Men mye av det er satt i gang av gamle travere. Her har man mye å lære av Sveinung, når det gjelder å dra ungdommen inn i planlegginga, sa Kvålsvoll som mente Orkdal har bruk for noe som kan sette kommunen på kartet.

– Da jeg gikk på skole i byen, var Orkdal et sted attmed Støren.

En viss oppsikt vakte Jorunn Wormdal Asbøll (V) med sitt innlegg:

– Da jeg kom til møtet i dag, var bestemt på å si nei til enhver bevilgning til Vannspeilet. Jeg syntes det var altfor kort tid, og altfor mye penger å bruke på to dager. Men jeg kommer faktisk til å stemme for å gi et tilskudd. Jeg har lyst til å prøve dette arrangementet. Jeg vil at ungdommen i Orkdal skal vise at dette klarer vi.

Skryt til Larsen

Det var med litt blandete følelser Vannspeilet-general Sveinung Sundli forlot kommunestyremøtet.

– Jeg er glad for at Orkdal kommune har kastet seg rundt og bevilget 300 000 kroner. Kommunen skal få mye tilbake for pengene. Men de ville fått enda mer med en bevilgning på 400 000 kroner, sa Sundli som trakk fram Torstein Larsens innlegg.

– Det var en god opplevelse å høre Frp snakke med så stor forståelse for næringsaspektet i dette. Jeg håper for framtiden at flere politikere vil se dette. Men for all del, 300 000 kroner er en stor sum, og vi skal få til et fett arrangement i Vannspeilet.