På vegen mot etablering av storkommunen har vi i likhet med administrasjon og politisk miljø i de fire kommunene vært utelukkende positiv.

I slike prosesser er det nødvendig med politisk engasjement, noe som har utløst leserinnlegg hvor det har blitt stilt spørsmål.

Knut Even Wormdal stilte ved leserinnlegg 31. mai, etter at Aps foreslåtte ordførerkandidat Are Hilstad, uttalte i ST 24. mai at han han hadde en visjon om å gi Orkanger urban kvalitet. Spørsmålet var om hvilke politiske parti AP kunne samarbeide med for å danne flertall for å fatte vedtak om å utvikle Orkanger med slik kvalitet. Dette med bakgrunn i nylig vedtak i Orkdal kommunestyre, hvor et klart flertall avviste den største muligheten for å realisere Orkanger som et urbant sentrum.

Grethe Gravrok Sand stiller ved leserinnlegg 2. juni spørsmål som angår administrativ løsning for de to skolene i dagens Agdenes. Dette med bakgrunn i inngåtte intensjonsavtaler som sikrer nåværende kommuners rett til å beholde en uendret skolestruktur, barnehage og omsorgstilbud i de første fem år etter kommunesammenslutningen. Det foreligger nå administrativt forslag på endring av navn på skolene og med felles ledelse. Det blir stilt spørsmål om dette er i tråd med inngåtte intensjonsavtaler.

STs redaktør Anders Aa Morken velger i sin lederartikkel 2. juni å antyde at dette strider mot det å ha en positiv holdning i det videre arbeid inn mot den nye Orkland kommune. Han benytter også anledningen til å advare mot provokasjoner og destruktiv bygdestrid, dette sannsynligvis med bakgrunn i våre leserinnlegg. I innleggene er stedsnavn og navn på skoler nevnt. Det føles da betimelig å rette spørsmål til redaktøren om han betrakter dette som å innlede til provokasjon og bygdestrid. Mener Anders Aa Morken at det å benytte stedsnavn eller geografiske områder er det samme som å nøre opp under bygdestrid? Det ber vi om svar på.

For en del år tilbake benyttet sentrale politikere i Orkdal ordet grendestrid i politiske fora, i den hensikt å dempe debatten. Altså en form for hersketeknikk. Grendestrid er for mange et følsomt tema og kan føre til at enkelte vegrer seg for å delta i den politiske debatten og gi utrykk for sin mening ved leserinnlegg, noe som forringer demokratiet.

For et par år siden holdt STs redaktør Anders Aa Morken en orientering i Formannskapet i Orkdal. Interessen for STs papirutgave var dalende. Nettbaserte og sosiale media tok bort lesere fra avisas papirutgave. Debatten føres i stadig større grad i sosiale media ble det opplyst. En omstilling i ST var nødvendig. Redaktøren var tydelig på at debatt gjennom leserinnlegg fra lokale politikere nærmest var fraværende. Er dagens politikere ikke robuste nok til å ta den offentlige debatten? Han henstilte politikerne om å skape debatt ved leserinnlegg i lokalavisa. Vi kan med dette gi svaret, vi tar debatten, mens andre kanskje velger å holde seg tause.

Det er skremmende at redaktøren maner folk til å tie i forsamlingen, med den samfunnsrollen han har. Han burde være den første til å sørge for debatt. Vi skal gjennom politisk engasjement bidra til å bringe debatten fram i ST, som bidrag til avisa og forhåpentligvis til interesse for leserne.

Grethe Gravrok Sand. Foto: Arkiv