Og det vil de riktig ofte. For uterommet med rundt 40 sitteplasser er ikke bygd for å stå til pynt. Det er bygd til bruk sammen med venner, naboer, familie, barnebursdager, halloweenfester og andre påskudd de har for å samle folk rundt seg. Ingrid Almli og Perry Igland er av det supersosiale slaget som liker å ha folk rundt seg.

— Liker folk

— Vi liker folk og er sosiale mennesker. Vi har ikke en hage som er som ei slags kunstutstilling. Vi har en hage som skal brukes av folk, sier Perry som har spekulert, tegnet, fundert, snekret og steinlagt for å få bruksrommet i hagen akkurat slik han og Ingrid vil ha det. Nemlig et sosialt rom for å være sammen med andre folk i prat, leik og rundt et godt måltid med mat.

— Jeg er oppvokst på prestegården i Orkdal hvor jeg var vant til at folk alltid stakk innom. Dette med gjestfrihet er noe jeg er oppvokst med, sier Ingrid som gjerne forlater golvvasken og støvkluten for en god prat med en nabo som stikker innom.

Kreativ og foretaksom

Og det gjør hun titt og ofte etter at de i 2015 fikk bygd det geniale uterommet med bord, benker og sitteplasser til 40 personer. Da hadde de smertelig erfaring med å arrangere hagefest med partytelt i øsende regnvær og gjørmete plen.

Perry er heldigvis av den foretaksomme typen; han tok motorsaga, dro til skogs, hogg og skar tømmer og fikk hjelp av en lafter til å bygge et uterom med bord og benker etter lafteprinsippet.

— Her er brukt bare tre og stein, sier han litt stolt og titulerer seg gjerne både snekker, steinlegger, arkitekt og ølbrygger.

— Det er ikke den ting Igland-gruppen tar på seg av oppgaver, ler han frimodig.

Tittelen som kokk har han derimot papir på.

Verdens beste pannekaker

Som kokk som jobber offshore ser han fram til å komme hjem til Fannrem hver fjortende dag for å sysle med andre ting enn mat. Selv om det faller litt matlaging på ham hjemme på Fannrem også. For når han har bygd et uterom med masse sitteplasser, så sier det seg selv at det blir litt matlaging til både ubudne og budne gjester. Det er heller ikke uten grunn at 110 lokale unger har kåret ham til verdens beste pannekakelager. For maken til Perrys pannekaker finnes visst ikke.

Hagefest

Akkurat nå planlegger han ei kjøkkenavdeling med grill og vedfyrt bakerovn. Avlastningsbordet som bygd opp av stein, er allerede på plass. Og grillen er av den solide typen der han kan rundgrille både lam og svin.

«Båten blir til mens man ror», sier han og medgir at det er hans høyst egenkomponerte motto.

I løpet av sommeren blir venner og naboer garantert invitert på hagefest. Hos Ingrid og Perry er det både hjerterom og uterom.

— Her ute spiser vi frokost, lunsj og middag store deler av året. Vi liker å være ute, og tar på oss godt med klær, sier Ingrid.

Nabolagets blondine

I løpet av sommeren inviterer de også til en høyst uhøytidelig «volleytoillballturnering» med rundt 65 deltakere.

— I år stiller de med eget lag fra Bergen, røper Perry i det han rører i ølbrygget til Føl ølbrygging som er et ølbryggerlag som består av tre gode naboer på Fannrem som driver med ølbrygging på hobbybasis.

— Dette blir nabolagets blondine, blond ale, ler han.

Herlig nabolag

Naboene Marthe Høsøien og Trond Viggo Sund som er nettopp kommet hjem fra en av vårens siste skiturer, stikker innom for en kveldsprat.

— Det er herlig å være naboer til noe sånt, sier Marthe mens Trond Viggo får gode råd av Perry når det gjelder dekkskifte og noen vriene muttere.

Perfekt sosialisering

For Perry er uterommet en perfekt plass for å være sosial når han er hjemme i 14 dager før han er ute 14 dager i offshore.

— Jeg har ingen arbeidskolleger her i Orkdal, og har derfor ingen annen plass for sosialisering mens jeg er hjemme.

— Bare ett langbord ville nok blitt for lite for vårt behov, smiler Ingrid som er glad for å ha en mann som er minst like sosial som henne de 14 dagene han er hjemme i måneden.