Vannområde Orkla og flere mener en gjenfylling av Furumokjela er lovstridig, og vil derfor bringe saken inn for ESA. Kommunen mener tvert imot at man vil få ei bedre kjele ved å bygge den opp på nytt.

Til ESA

Kjell Rønningsbakk, som er leder i Vannområde Orkla og SVs representant i kommunestyret i Orkdal, slår i et innlegg i ST (se avisa-st.no og papiravisa torsdag) fast at ei gjenfylling av kjela vil være et brudd på paragraf 4 i vannforskriften.

Vannforskriften skal sikre at alt vann forvaltes likt over hele Europa.

- Vi mener dette er ulovlig fordi det ifølge vanndirektivet ikke er lov å fjerne en slik vannforekomst. Flere miljøorganisasjoner vil derfor sammen med Vannregion Trøndelag klage saken inn for ESA, som er EØS-domstolen som passer på at Norge følger de EU-lovene som Stortinget har bestemt skal gjelde i Norge, sier Rønningsbakk.

Prinsipiell betydning

I en epost til ST skriver Jan Bojer Vindheim, som er leder i Vannregion Trøndelag, at de også vil be ESA om en avklaring på det formelle grunnlaget for kommunestyrets vedtak.

- Også kommunens egne saksbehandlere innrømmer at omregulering er i direkte konflikt med vanndirektivets bestemmelser. Det er derfor av stor prinsipiell betydning å få avklart hvilket spillerom kommunestyret har overfor direktivets bestemmelser, skriver Vindheim.

Lenger opp i elva

- I paragraf 4, som det vises til, heter det: «Overflatevann skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes med sikte på at vannforekomstene skal ha minimum god økologisk og god kjemiske tilstand». Flere hevder at ei gjenoppbygd kjele kan bli bedre enn Furumokjela, i og med at dagens kjele gjennom år har vært utsatt for store inngrep. Hva er din kommentar til det, Rønningsbakk?

- Furumokjela er på 16 mål, og man har ikke 16 mål i nærheten. Vannområde Orkla har imidlertid pekt på andre områder lenger opp som kan være aktuelle.

- Kan det i tilfelle bli ei like god, eller kanskje enda bedre kjele?

- Det er veldig vanskelig å si, sier Rønningsbakk som mener at dagens kjele ved enkle tiltak kan få en bedre vanngjennomstrømming og dermed bli et viktig oppvekstområde for den sterkt reduserte stammen av sjøørret.

- Feil tolking

Kommunalsjef og assisterende rådmann i Orkdal, Steinar Gaustad, mener Rønningsbakk og Vannregion Trøndelag feiltolker vanndirektivet:

- Ser man på veilederen til vanndirektivet, går det fram at det blir for detaljert å bruke direktivet på en så begrenset del som Furumokljela. Vanndirektivet fra EU omhandler vannforekomster, og en egen vannforekomst defineres til å ha minst ti kvadratkilometers nedslagsfelt. I dette tilfellet ville det ha betydd at det er samlet sammen vann fra ti kvadratkilometer i Furumokjela. Det er det ikke i nærheten av. I samme veileder står det også at nedre grense for å definere innsjø, er at den er på minst 500 mål. Det er ikke Furumokjela, sier Gaustad.

- Ifølge Vannregion Trøndelag innrømmer kommunens egne saksbehandlere at ei omregulering er i direkte konflikt med vanndirektivets bestemmelser?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Det er delte meninger om dette i Orkla landbruk, men ikke i Orkdal kommune.

- Får ei bedre kjele

- Har kommunestyret, ved å tillate ei omregulering som innebærer inngrep i Furumokjela, satt seg over norsk lov, ordfører Oddbjørn Bang?

- Nei, vi forholder oss til fylkeskommunen som sektormyndighet. De har ikke innsigelse, og de har vurdert det slik at samfunnsinteressene er større enn verneinteressene. Ei ny kjele vil dessuten bli minst like bra som dagens.

- Men er det mulig å etablere ei 16 mål stor kjele i området?

- Jeg er overbevist om at vi vil få ei kjele i området som er mye bedre enn dagens, ikke minst for sjøørreten.