iTrollheimen har nå i flere år samarbeidet med Småtrolluka om forskjellige aktiviteter. Det hele startet med turer under Småtrolluka og i 2016 forandret arrangøren friluftsaktiviteten til å legge en hel uke til friluftsaktivitet før Småtrolluka. For det viste seg at det var mange som ville bli med på denne friluftsdelen. I 2017 var pågangen såpass stor at arrangøren måtte si nei til flere som ville melde seg på. Årets friluftsskole går av stabelen fra onsdag 27. juni til lørdag 30. juni.

- I samarbeid med Småtrolluka så har vi utviklet friluftstilbudet til å gjelde for en hel uke. I likhet med de to siste årene vil vi også i år arrangere friluftsskole i Trollheimen. Her ønsker vi å få med ungdommer på en ekspedisjon over fire dager med tre overnattinger. I år kaller vi ekspedisjonen oppdrag Folldalen, forteller Gøran Bolme fra iTrollheimen.

Gøran Bolme fra iTrollheimen forteller at de har hatt stor suksess med å be deltakerne legge igjen mobiltelefonene hjemme.

Innholdsrik ekspedisjon

Turen starter ved Åmot i Øvre Surnadal og deltakerne skal bevege seg sakte, men sikkert til Gråhaugen i Folldalen. Det er en innholdsrik reise ungdommen skal få ta del i.

Første dagen blir det Follasafari hvor de beveger seg oppover elva til de kommer til en plass som kalles Trollenes badeland og der blir det badedag.

Dag to går til Follsjøen hvor deltakerne skal lære seg kart og kompass og navigere i kano. Senere på dagen går turen til en sæter som heter Storbekklia hvor grunneieren skal fortelle litt om historien.

Dag tre er satt av til topptur til Slumpen hvor det er mange fine fiskevann. Dagen blir avsluttet med grillfest.

På den siste dagen skal deltakerne opp i en eksamen hvor de viser hva de har lært.

Væravhengig

Bolme forteller at programmet kan endre seg etter været for det er naturen som bestemmer.

- Utfordringa på slike turer er ikke ungene. De pleier å oppføre seg eksemplarisk, men været er det vanskelig å gjøre noe med. For to år siden var det striregn og kaldt og i fjor var det sol og 30 varmegrader. Da ble det i overkant varmt, forteller Bolme.

Dronebilde over Follsjøen som er målområdet for turen.

Det er en drøy måned til ekspedisjonen, men plassene begynner allerede å fylle seg opp.

- Vi har et tak på 25 deltakere og så langt har vi vel 15 påmeldte og det er en god start. Det pleier å komme mange mot slutten og i fjor var det noen som ikke fikk være med. Om det blir veldig stor pågang så åpner vi for en ny ekspedisjon uken etter, sier Bolme.

Uten mobil

iTrollheimen har hatt suksess med å oppfordre foreldre om å ikke sende med ungene mobilen. Det har så langt bare vært positive tilbakemeldinger.

- Vi kaller det ikke mobilforbud, men vi anbefaler sterkt at den blir lagt igjen hjemme. Det er rett og slett fordi det blir en helt annen stemning og deltakere fokuserer på hva som skjer her og nå. Vi i arrangørteamet har med mobil og har nummeret til alle foreldre om det skulle være noe. Vi tar sikkerheten på alvor. I løpet av turen poster vi ting på Facebook slik at foreldrene kan holde seg oppdatert der, sier Bolme.

Bolme sier at turen ikke bare byr på naturopplevelser, men også mestring.

- Dette gir jo en kjempestor mestringsfølelse for ungene. Det er fantastisk å se hvor mye de vokser på bare fire dager. De blir mye mer selvstendig, sier Bolme.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255