Gyngehester, skulpturer, bilder, tegninger som har fokus på hesten. Det kan du se i Galleri Sagatun fra fredag.

Jorunn Ree på gården Sagatun er klar med ny utstilling, sammen med Meldal kunstforening og hesteinteresserte i Orkdal. På lista over kunstnere, har de med seg: Steinar Garberg, Elling Reitan, Per Morten Karlsen, Amund Hagen, Ann-Carin Bøyesen og Aina Flatjord Nilsen. I tillegg deltar mange flinke amatører.

- Vi ønsker at fokuset skal være på hestens historie og bruksområder. Hesten har jo vært sentral både i krig og fred, sier Ree, og sikter til hestens oppgaver både i det militære og i landbruket.

Hesteslepp

Hesten er også et yndet objekt i kunstens verden, i alt fra helleristninger, til skulpturer, mynter og billedkunst. På gården hos Jorunn og Per Inge Ree har familien hatt flere hester, og det er dermed ekstra artig at låven nå er full av hester i alle varianter. Utstillinga åpner fredag 16. juni, og er åpen fram til 23. juni.

Med en gang vi beveger oss inn i låven, møtes vi av en stor samling små hester sammen med figurer av Steinar Garberg.

- Mange tilskuere har møtt fram for å få med seg det store hestesleppet, forklarer Ree.

Låven på gården har kafé nede, som vil være åpen sammen med et lite loppemarked. Oppe er selve galleriet, med en langs rekke gyngehester langs vegger som prydes av hestekunst. Elling Reitan har hvite hester i flere av bildene som har funnet sin plass på trehvite låvevegger.

Kvadrilje med kjepphest

Kjepphester står også innenfor låvedøra, og disse skal brukes på åpningsdagen. Da skal det nemlig være linedance og kvadrilje med kjepphest i regi av Meldal gym og turn og kulturskolen. Det blir også diktlesing ved Marit Dalsegg under åpninga av utstillinga.

På lørdag, utstillingas andre åpningsdag, blir det runderidning på Kølmoen som en del av opplevelsen.

Utstillinga inneholder malerier, tegninger, foto, bøker og skulpturer i mange varianter. I tillegg er 30 forskjellige gyngehester fra 1800-tallet og fram til i dag representert. Utstillerne er både profesjonelle og amatører, og ikke minst samlere med interesse for hest.

- I Stallen kafé, som vi har innredet i den gamle stallen til hesten her på gården, skal det komme opp travbilder på veggene. Her blir det kaffesalg, slik som vi hadde under Vinterlarm, sier Ree.

Gjenstander

Hun deltar selv med hestemalerier for anledningen, til forandring fra kattene som vanligvis går igjen i maleriene hennes.

- Jeg måtte jo male noe hester selv også, sier hun, og viser fram bilder med lekne hester i fargerike omgivelser.

En gammel damesal og en kjørefrakk for damer hører naturlig til temaet, og har fått plass i utstillinga. Og ikke minst en gammel spisslede. Men nå er ikke poenget å røpe alt som befinner seg på låven, for Meldal kunstforening håper at så mange som mulig finner veien til en hesteutstilling med både lopper og kaffe attåt.

- Det er jo litt artig at utstillinga er et samarbeid mellom Meldal og Orkdal, med tanke på at vi skal inn i en ny kommune sammen, legger Ree til.